Хора умрели от мъка заради залята преди години църква, която изплува от язовир “Огоста”

12.02.2020 Камелия Александрова
Хора се удивляват на изплувалата камбанария.
Хора се удивляват на изплувалата камбанария.

Доброволци от Монтана и околностите искат да възстановят храма

Най-топлият и сух януари, откакто се води статистика - това казват синоптици и метеоролози за първия месец на 2020-а.

Драстичният спад на нивото на язовирите у нас докара главоболие и на политици, и на хората, които вече живеят на режим. Но докато в Перник например са готови за протест при всяка дума за безводието, жителите на Монтана се радват, че от водите на язовир “Огоста” “изплува” камбанарията на стара черква. Това се случи и миналата година, когато заради суша се оголи дъното на язовира. Разкриха се различни гледки, едновременно зловещи и вълнуващи.

Мнозина се дивят

пред останките

на стария храм

“Свето Възнесение Господне”.

“Искаме да идваме тук за молитва в този божи храм, оцелял като по чудо. Някаква мистерия витае, има нещо тук - навремето дори багерите са спрели и не са разрушили стените на храма. Свещено е това място. Не са посмели да бутнат църквата.”

Това разказват доброволци от Монтана, които почистиха храстите и бурените около руините. Да върнат достолепието нa “Свето Възнесение Господне” на потопеното село Живовци, ги вдъхновил краеведът Димитър Церовски. Дали са само шепа хора - бъдещето ще покаже.

“Така се запалих след разходката до изплувалата църква,че изгледах целия филм “Последно лято”. Търся знаците и следите от миналото, любопитно е и да изпращаш залеза на слънцето”, казва Павлинка Тодорова от Монтана.

Църквата е била част от потопеното заради язовира село Живовци, което заедно със съседното Калиманица - родното място на Йордан Радичков, са изселени.

Язовирът е

строен в

продължение

на 20 г.

и е открит тържествено през 1987 г. Той събира водите на 3 реки - Огоста, Бързия и Златица, и е 4-и по площ и втори по обем язовир в страната. Намира се на 600 метра югозападно от покрайнините на Монтана и на 60 метра над нивото на града.

Още недовършен, е открит, за да се изпълни социалистическият план за хидрогиганта.

“Мистичната опустошена църква е била паметник на българската възрожденска архитектура. Построена е през 1858 г. от майстор Георги Йованов от село Росомач, близо до Пирот. Той е ученик на Лило, основоположник на една от най-значимите възрожденски строителни школи - Славинската. Лило е известен още с възобновяването на Лопушанския манастир. Това разказва Димитър Церовски и показва къде са били бащиният му дом, нивите. Според историци градежът започнал по- рано, но бил спрян, защото нямал ферман от султана.

След изселването на Живовци църквата е заличена от списъка на паметниците на културата. Това, което е останало, са голямата камбана, царските двери и вдовишкият трон, които са в Лопушанския манастир. Иконите през 1975 г. са пренесени във Видин.  

В “Свето Възнесение Госпонде” кипял живот - венчавки, кръщенета, освещавали курбани за християните.

Там са били

опелата

и на 50 души,

умрели от мъка, след като се разчуло за построяването на язовира, разказва Церовски. Той припомня кои попове са служили още от турско време - поп Петко, след него Тодор, Трендафил Николов, Димитър Семов. Последен умира поп Георги Луканов през 1949 г.

“Той бил почтен човек и милеел за черквата и селяните”, хвали се неговият внук - 92-годишният д-р физиотерапевт Георги Георгиев. До 1968 г. са идвали свещеници от тогавашния Михайловград. Иван и Анастас Златанови са създали иконостаса. След построяването на язовира църквата на Живовци остава на брега.

Селото имало плодородни земи и трудолюбивите му жители си произвеждали всичко. Освен това местните се хвалели с 4 воденици - тук идвали хора и от съседните села, 3 вършачки, станция за промиване на злато, люпилня за пилета, кметство, 5 духови музики за добро и лошо, църква, читалище, забавачница, скотовъден обор, консервна работилница, фурна, кръчма. Улиците не били кални, а с калдъръм. През 1959 г. се заговорило за строителството на язовира като задача от социалистическия план. Тогава селото постепенно замира. Хората униват, живеят с тъга.

Турски документи доказват, че Живовци е съществувало отпреди османската власт. В тях то е отбелязано в началото на владичеството през 1453 г. с 50 домакинства. Записано е и в турски документи от 1576 г. като с. Живувча.

За произхода

на името

има и легенда,

според която честите преселвания на жителите в околностите на последното селище като резултат от набезите и грабежите на татари, турци и черкези, след окончателното им преселване са се възприемали като оцелелите, останалите живи, живите - Живовци.

Около средата на XIX век Живовци е имало килийно училище, открито през 1850 г. То се помещавало във вкопана сграда, учител бил Качо Станков, по-късно станал депутат.

Заможно село било Живовци, хората живеели щастливо, докато го погълнала “голямата вода”, разказват жителите му, които сега са в Живовския квартал в Монтана.  

Днес църквата е изкорубена. Запазени са два гроба на мъж и жена от стар чорбаджийски род, допринесли за развитието на храма - това са прабабата и прадядото на д-р Петьо Иванов, известен лекар от Монтана.

Краеведът Церовски разказва и две странни случки. Едната е за майстора на камбанарията - с него се пошегувал минувач за кого ли най-напред ще удари за кончината му. Станало така, че зевзекът отишъл на зеленчуковата градина да полива, негов съсед хванал водата и не я пускал. Двамата се скарали и се сбили. Другият се разлютил и го ударил с мотиката, паднал и издъхнал на място.

В другата случка бременната Спаса отишла да бере коприва в църковния двор и когато се навела, чула скърцане на портата. Някой минал изневиделица, тя се изправила и

видяла портата

и една зловеща

ръка. Така

се стреснала,

че родила

преждевременно щерка си Камена. “Това е била моята прабаба”, добавя Димитър Церовски.

Около църквата са запазени стари надгробни паметници и един оброк, недокоснати от времето. Гробището било над черквата, а след години било превърнато в опитно поле на училището.

През 1945-1946 г. тук е идвал Елин Пелин. Заедно с писателя от Живовци Иван Давидков и Асен Босев изнесли литературно четене в училището. Сред местните се говори и че е идвал и цар Борис Трети. Бил заедно с учителя пенсионер Гаврил Иванов, убит по-късно на 9 септември 1944 г. като “враг на народа”. Нямало специален повод за посещението на царя, той се отбивал при своя най-близък приятел и ловджия Гаврил или просто обичал да скита из страната по различни краища.

Сега в Монтана е създаден инициативен комитет за възраждане на черквата “Свето Възнесение Господне”. Ентусиастите положиха след дълги години на немара икони и свещници и така направиха с подръчни средства импровизиран олтар за молитви.

В наши дни -

в топлите дни

на януари,

над 300 души

посетили

тайнствената

черква

“Имаме подкрепата на областния управител на Монтана Росен Белчев и на архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия”, увери Церовски. След Великден потомъкът д-р Петьо Иванов ще даде курбан до полуразрушената църква. Ще открият и дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на храма, обнадеждени са миряните и любопитните посетители от близо и далеч.