Черешова задушница e - почитаме мъртвите с молитва

06.06.2020 Спомен

Жито, погача и вино се раздават за “Бог да прости”.

"Въдвори, Иисусе, като благосклонен Бог, в селенията на избраниците и в страната на живите благочестиво починалите, които Си приел! Озари ги с незалязваща светлина и ги удостой с Твоята небесна радост!”

Това е молитвата, която църквата чете на този ден - Свето-Троичната, или известна като Черешова задушница. Тя е в съботата преди големия християнски празник Петдесетница. Отслужва се обща панихида за всички починали благочестиви християни, а близките отправят молитви за тях. На панихидата освен погача, вино и жито за “Бог да прости”

се раздават и череши.

Черешовата задушница е една от трите, които са отбелязани в църковния календар. Другите са Архангелова и Месопустна. 

В тези дни е добре да се отделим от забързаното ежедневие и да си спомним за нашите починали сродници, да помислим, че сме временно на този свят и дните ни са преброени и отредени от Бог.

Какво се прави на Задушница? Най-важно е молитвата за покойника. Отива се в храма и се записват имената на починалите близки, за да може свещеникът да отправи молитви за успокоение на душите им по време на светата литургия. Те няма как да измолят опрощение на греховете си, но това могат да направят роднините им, които са живи. Пишат се малките имена.

Обикновено в храма се носи храна, която се подрежда на специално поставени маси. След прочитането на молитвите се раздава на присъстващите и се оставя в храма за помен и упокоение душата на починалия.

След богослужението се отива на гроба. Трябва да е предварително почистен, подреден и украсен. Важно е кръстът да е изправен. Пали се свещ. Тогава се отправя молитва за близкия, за да му прости Бог всички грехове.

На гроба не се яде и не се пие.

Това не е пикник, а молитва за душата.

На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Ето какво казва за Задушница архимандрит Кирил (Павлов), който почина на 20 февруари 2017 г. и беше духовен наставник на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил:

“Господ е Бог на живи и всички у Него са живи. Но няма човек, който да е поживял и да не е съгрешил, и от това следва, че

смъртта ни заварва като длъжници пред Бога.

А човек може да върши добри дела само в земния живот, зад гроба той вече не може да направи нищо, за да подобри своето положение.

Затова, изпълнявайки заповедта Христова за любовта към ближните, ние се молим за опрощение греховете на всички, които са завършили живота си с вяра в Бога. И многочислените примери неопровержимо свидетелстват за ползата и необходимостта от тези молитви.”

Припомняме, че България единствена от целия православен свят не затвори храмовете за Великден. 

"В навечерието на Великден лукавият се нахвърли с невиждана сила срещу църквата, а решението на  правителството да остави храмовете отворени може да се сравни с истинско чудо". Това заяви Пловдивският митрополит Николай в проповедта си по време на великденската литургия. 

“Нека този грях срещу църквата и срещу божия народ да тежи на душите на тези, които го извършиха. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си, а направи точно обратното”, отсече духовникът.

"За всичко друго имам воля, но не мога да затворя черквите и Господ ще ни съди накрая”, каза тогава премиерът.

"Един ден в църковното предание ще се разказва как през 2020 г. в малка България, в дните, в които всички бесовски сили са се развилнели, за да помрачат празника на Христовото Възкресение, българският министър-председател се е изправил със сила и с чиста православна вяра, за да защити Българската православна църква.

Бог вижда всичко това и ще запази България, убеден съм", каза дядо Николай.

Той посочи също, че земната смърт изобщо не е страшна.

“Смъртта е просто част от пътя, който всеки трябва да извърви,

за да постигне живот вечен.

И Исус Христос го доказа. Защото той, Спасителят е с нас през всички дни, до свършека на света", отбеляза митрополитът.