Графа пуснал духа на покойната си майка над джунгла в Индия

08.06.2024 Венелина ИВАНОВА

Година след кончината на Антоанета Ампова синът й изпаднал в депресия

Владимир Ампов-Графа е успял да приеме загубата на майка си и да пусне духа й над джунгла, разположена под християнски храм в Индия, научи "България Днес". Певицата Антоанета Ампова си отиде от този свят на 60-годишна възраст от коварно заболяване през лятото на 2016 г.

"Трябваше ми доста време, за да успея да пусна майка си. В нейна памет написах песента "Ако има рай", но след грандиозния концерт през 2017 г. в зала "Арена София", който бе в нейна чест, изпаднах в тежка депресия. Не спирах да плача, имах нужда постоянно да рева, това беше доста труден период в живота ми. Хубавото е, че мама знаеше за концерта, но просто не успя да го дочака", разказа певецът. Той и до днес е благодарен на семейството и на съдружничката си Магдалена Сотирова, че са имали силите и куража да го изтърпят.

"Загубата на мама ме удари една година след кончината й", признава Графа. Според него в такива разпадащи се от болка моменти човек се опира именно на най-близките си и разбира кои са истинските му приятели.

Съдружничката Магдалена направила чудеса от храброст, за да извади музиканта от емоционалната агония, в която бил изпаднал. За да го зарадва и за да го разсее, тя успяла да уреди снимки на два клипа в Индия.

"Отидох там, защото ми бе супер мечта да посетя тази държава, и Маги успя, правейки и невъзможното, да я сбъдне", откровен е певецът. В Индия той снима клип именно към песента "Ако има рай", посветена на Антоанета Ампова. За видеото към парчето Графа тръгнал да търси християнски храмове. В Гола намерил няколко, но се спрял за снимките на най-величествения. Индийската продуцентска компания успяла да уреди достъпа на екипа в него. Църквата била разположена на хълм над индийската джунгла.

"Когато застанах край оградата й и видях тази внушителна гледка, изпаднах в едно безвремие и не знаех какво точно се случва с мен... Душата ми намери състоянието на покой, усетих, че най-сетне успях да си кажа "Чао" с майка ми. Пуснахме се за един момент в този живот и си казахме: "До следващия път". Защото аз трябваше да продължа напред", спомня си музикантът.

Последното нещо, което Графа и майка му си казали в този живот, било "Обичам те". Той не желае да си спомня за ужаса, който коварната диагноза, появила се внезапно и в толкова фатален стадий, е причинила на семейството. "Въпреки че се опитахме да направим и невъзможното, краят бе фатален", признава Графа и допълва: "В такива моменти се стягаш, мобилизираш се, не можеш да си позволиш да се разпаднеш, но след концерта в "Арена София", имах нужда постоянно да плача и не можех да се спра". Според Графа хората по различен начин преживяват загубите и единна рецепта как се минава през болката няма, но животът винаги продължава.

Той си спомня, че докато участвал на едно общо турне с много други свои колеги, паднал от сцената и за малко да се набучи на огромен метален шиш, но охранителят успял да го хване и да го спаси. Певецът продължил да пее. "Въпреки че едва дишах, изпях и последната песен "Ако има рай", линейката вече беше дошла, аз слязох от сцената, лекарите си ме поеха и ме откараха в болницата, а публиката не разбра, че това не е част от сценографията. Оказа се, че съм с пукнато ребро", спомня си изпълнителят. Според него той се разминал при инцидента с фаталния край, защото духът на майка му бдял над него и го опазил чрез реакцията на охранителя от смъртта. "В знак на благодарност, след като ме изписаха от болницата, купих една бутилка уиски на този мъж, намерих го и му я дадох", спомня си музикантът.

Графът организира в памет на майка си и лятно турне, което е озаглавил "Най-щастливото турне". "Защо най-щастливо? Защото хората, които ни обичат, искат да сме щастливи, след като те си тръгнат от този свят", обяснява Графа.

С "Най-щастливото турне" певецът ще обиколи големите градове на България и ще зарадва публиката с песните си. Стартът е на 26 юни на откритата сцена на столичното кино "Кабана". Финалът е на 11 август в Античния театър в Пловдив.