Димитър Митовски: Алек Попов улавяше народопсихологията ни като Алеко Константинов

01.04.2024 24 часа
Митовски сред картините си
Митовски сред картините си Велислав Николов

Миналата седмица загубихме човек, който използваше думите умно и с хумор - писателят Алек Попов. Улавяше комплексите ни, егото и в сатирата му имаше много видяно и преживяно в собствения му живот. Филмът по романа му „Мисия Лондон" остана емблематичен. Трябва да говорим за Алек Попов, особено във въртележката от безсмислени политически игри, които той така умело обрисуваше с усмихнато перо. Това каза в предаването "На фокус" по Нова тв режисьорът на „Мисия Лондон" Димитър Митовски.

Режисьорът разказа, че във времето, през което са правели филма, все още са имали надежда, че нещата в България ще се променят.

„Алек е бил културно аташе в лондонското ни посолство и нещата, които са описани в романа му са инспирирани от реални ситуации. Той успява да улови духа на българската народопсихология. Попов е нещо като социален антрополог, мога да го сравня с Алеко Константинов и неговия роман „Бай Ганьо", каза Митровски.

Режисьорът сподели, че писателят е живеел леко, така сякаш се е надсмивал над смъртта.

Митровски каза, че Попов е успявал интелигентно, умно, деликатно и много истински да направи политическа сатира в киното.