Почина журналистът Алфред Гросер

09.02.2024 24 часа
Свещ Снимка: Pixabay
Свещ Снимка: Pixabay

Алфред Гросер, германско-френски журналист, социолог и политолог, известен с приноса си за възстановяването на отношенията между двете страни след Втората световна война, почина на 99 години, предаде БТА. Синът му Пиер Гросер съобщи в четвъртък, че баща му е починал ден по-рано в Париж.

С книгите си Гросер помага на френските читатели да разберат Германия и на германските - да опознаят Франция. Той е лауреат на множество награди за работата си, сред които германския Федерален орден за заслуги - Голям кръст и Велик офицер на Ордена на почетния легион на Франция. Почитан е като един от интелектуалните бащи на следвоенния Елисейски договор между Франция и Западна Германия, погребал кървавия конфликт между двете страни.

Гросер е роден на 1 февруари 1925 г. във Франкфурт. През 1933 г. емигрира във Франция със семейството си, което е с еврейски произход и е заплашено от преследване от нацисткия режим, а четири години по-късно получава френско гражданство. Приема християнството.

Гросер следва в известния Парижки институт по политически науки от 1955 г., пише политически коментари за множество вестници.

Пред ДПА той бе казал, че френско-германските отношения не са любовна връзка, но Елисейският договор от 1963 г. е резултат на усилията на тогавашния френски президент Шарл дьо Гол да попречи Западна Германия да попадне изцяло под влиянието на САЩ.

Гросер беше проницателен наблюдател и остър критик, който рядко премълчаваше. Той категорично изключваше членство на Турция в ЕС и казваше, че Турция иска да получи всички облаги, без да поема каквато и да е политическа отговорност.