Близки и приятели изпратиха в последния му земен път Ставри Калинов

16.09.2023 24 часа
Ставри Калинов
Ставри Калинов

Близки, приятели и колеги изпратиха в последния му път големия български скулптор и художник Ставри Калинов. Опелото се състоя в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Ставри Калинов почина на 12 септември на 78-годишна възраст. Той работи в областта на монументалната и малката пластика, живописта, графиката и приложното изкуство, пише БНТ.

Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси.

“Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател, за играещия човек или още т.нар. Homo ludens”, казва за художника проф. Любомир Стойков.

Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров. Рисува икони и е автор на множество статуетки за фестивали като “Златна Месемврия”, както и за литературната награда “Балканика 2006”.

На Калинов е и скулптурата “Истината за перото” в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква “Константин и Елена” е дарена на папа Йоан Павел II от бившия вицепрезидент на България Тодор Кавалджиев.

Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 г. във Видин. След гимназията кандидатства в три поредни години за специалността “Скулптура” във ВИИИ “Николай Павлович” (днес Националната художествена академия). През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност “Дърворезба” в класа на проф. Асен Василев.