Стотици се поклониха пред мощите на свети Георги Победонесец в манастира край село Гигинци

02.05.2023 24 часа
Опашка пред храма "Света София" заради мощите на св. Георги
СНИМКИ: Юлиан Славчев
Опашка пред храма "Света София" заради мощите на св. Георги СНИМКИ: Юлиан Славчев

Множество жители на област Перник, съседни региони и миряни отдадоха почит и се помолиха пред част от мощите на свети Георги Победоносец и чудотворната икона с лика му от Света гора.

Светините пристигнаха рано тази сутрин от храм "Свети Анастасий" в софийското село Горни Лозен и бяха изложени за поклонение в Църногорския манастир "Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски" край брезнишкото село Гигинци.

Мощите бяха донесени в страната ни на 26 април с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, и Софийската епархия. Сред тях са частица от дясната ръка на св. великомъченик Георги Победоносец, която се покои в едноименния храм в град Нигрита, край Серес (Северна Гърция) и копие на Фануиловата икона на светеца от Германския метох на мастира "Св. Георги Зограф" в Света гора.

Реликвите ще са в Църногорския манастир до сряда, след което ще бъдат изложени за поклонение в средновековната енорийска църква "Св. Петка" в Брезник. Последният място, на което чудодейната десница ще бъде от 5 до 7 май, е най-старата действаща църква в Перник, носеща името на светеца.

Св. великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите. Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на светеца, като по-известните от тях са Кремиковски, Гложенски, Белащенски, Поморийски, Букоровски манастир и много други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, които свидетелстват за проявената от светеца молитвена помощ към християните.