Чудотворните мощи на Св. Георги идват у нас

26.04.2023 Spomen.bg онлайн

Те ще бъдат изложени за поклонение първо в София.

Частица от мощите на Св. Георги пристига в сряда у нас. Десницата на светеца се съхранява от векове в храм в град Нигрита край Серес, Северна Гърция. Частицата от мощите ще бъде изложена за поклонение първо в София, предава NOVA News

Св. Георги е сред най-почитаните светци и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в исляма. Според преданието светецът умира на 28 години в защита на своята вяра.

„След неговото упокоение, при неговите мощи започват да стават много чудеса. Вярвам, че нашия български народ има нужда от тези чудеса”, заяви протойерей Васил Танев от столичния храм "Св. София". Историите за чудеса пред тези мощи са десетки и се разказват от години. „Когато се покланяме на мощите, ние се покланяме на самите светии, за това и когато присъстват хората с вяра, техните молитви се чуват. Знам го от собствен опит”, обясни иконом Константин Стойчев от храма "Св. Петка" в гр. Брезник.

Посрещането на частта от десницата на великомъченика ще бъде в сряда около 16:30 часа, когато от храм "Св. Марина" ще тръгне литийното шествие до църквата "Св. София". Там мощите ще останат за два дни. При нужда храмът може да остане отворен денонощно. След това мощите ще могат да бъдат видени в село Горни Лозен, Църногорския манастир, брезнишкия храм "Св. Петка", а за 6-ти май мощите ще са в храм "Св. Георги" в гр. Перник. Лично българският патриарх Неофит благослови идването на светинята.