Благодатният огън слезе в Йерусалим (Видео)

15.04.2023 24 часа
Храмът в Ерусалим, където слиза благодатният огън
Храмът в Ерусалим, където слиза благодатният огън

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III. Много православни християни присъстваха на церемонията по запалването на Свещения огън в църквата на Божи гроб.

Божи гроб е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Исус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос. 

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. 

Православните християни вярват, че запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.  

След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София около 20 часа. По традиция на Велика събота духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън въпреки многобройните опити. Той символизира светлината на Възкресението Христово и вярващите го смятат за светилище.