Събират 80 000 предмета в музей на Дейвид Бауи в Лондон

23.03.2023 Мария Незнакомова
Сценични костюми, носени от Дейвид Бауи, вече са показвани в музея “Виктория и Албърт”. Предстои да станат част от постоянната експозиция за музиканта там.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Сценични костюми, носени от Дейвид Бауи, вече са показвани в музея “Виктория и Албърт”. Предстои да станат част от постоянната експозиция за музиканта там. СНИМКА: РОЙТЕРС

Постоянната експозиция, свързана с легендарния музикант, ще бъде открита през 2025 г.

Прочутият лондонски музей “Виктория и Албърт” строи свой нов филиал, където през 2025 г. посетителите ще могат да видят 80  000 предмети и архивни документи, обхващащи цялото житейско и професионално битие на един от най-талантливите и авангардни музиканти на съвременността. Дейвид Бауи си отиде преждевременно на 69 г. през 2016 г., но творчеството, което остави приживе, го превърна в културна икона и в една от най-влиятелните фигури в изкуството на XX и началото на ХХI в.

Предстоящият център “Дейвид Бауи” за изучаване на изпълнителското изкуство, който ще отвори врати в олимпийския парк “Кралица Елизабет” в Стратфорд, Източен Лондон, ще проследи целия творчески път на гениалния музикант. “Той не просто правеше изкуство, той беше самото изкуство”, казва за него Найл Роджърс, който през 1983 г. продуцира хитовия му албум Let’s Dance. В експозицията феновете на Бауи ще могат да се докоснат до всичко, което го е вдъхновявало и изразявало духа му – чернови на песни, писма, бележници, сценични костюми, видеоклипове, музикални инструменти (той свири на дузина различни), корици на албуми, плакати, филми и хиляди фотографии от различни периоди на живота му. Сред изложените вещи ще е и култовият раиран костюм, създаден от Кансай Ямамото за турнето Aladdin Sane, на името на шестия студиен албум на изпълнителя. Ямамото е оставил отпечатъка на въображението си и върху други от най-ексцентричните облекла, с които Бауи се е появявал пред публиката. В колекцията са включени още и ансамблите, сътворени от Фреди Бурети през 1972 г. за един от най-впечатляващите сценични “двойници” на музиканта – Зиги Стардъст, както и мантото “Юнион Джак” (британското знаме), измислено от Алекзандър Маккуин за корицата на албума Earthling през 1997 г.

“С придобиването на архива му за поколенията “Виктория и Албърт” вече ще може да предложи достъп до историята на Дейвид Бауи не само за практикуващи артисти от всички области на изкуството, но и за всеки от нас в обозримо бъдеще”, се казва в комюнике на музея. Някои от експонатите вече бяха показани в пътуващата изложба “Дейвид Бауи е”, която между 2013 и 2018 г. направи световно турне и бе посетена от над 2 млн. души. Сега обаче целият архив в цялост ще бъде показан за първи път. Това ще даде възможност на почитатели и на изследователи да навлязат още по-дълбоко в творческия процес на един от най-големите музиканти на всички времена, както го нарича Тристрам Хънт, директорът на музея “Виктория и Албърт”. Според него Бауи е радикален новатор в музиката, театъра, киното, модата и стила и продължава да влияе на новите поколения. В музея ще бъдат приютени и някои от нереализираните му проекти, които никога не са виждали бял свят. 

Легендарният музикант е автор на 25 албума, последният от които – Blackstar, излиза на рождения му ден през 2016 г. и само два дни преди ракът на черния дроб да го погуби.

През 2004 г. получава инфаркт по време на концерт в Германия, но две години по-късно излиза за последен път на сцената, за да изпълни три песни заедно с Алиша Кийс в Ню Йорк.

Роден е на 8 януари 1947 г. в Брикстън, Лондон, и първият инструмент, на който се научава да свири на 12 г., е саксофонът. В училище негов съученик го удря с юмрук в лицето и това оставя едната зеница на окото му постоянно разширена. Заради това двете му очи изглеждат с различен цвят, макар да са сини. В голяма степен този дефект предопределя магнетичния му поглед, който така привлича зрителите на многобройните игрални филми, в които е участвал. През 1969 г. Дейвид Робърт Джоунс приема артистичното име Дейвид Бауи, а на следващата година издава първия си албум. Големият му пробив идва с хита Space Oddity, който излиза само дни преди полета на “Аполо 11” и стъпването на човек на Луната. Песента влиза в топ 5 на Великобритания. 

Бауи се жени за първи път за актрисата и модел Анжела Барнет през март 1970 г. Бракът продължава 10 години, а в споразумението за развода Барнет се задължава да не разкрива никакви детайли от съвместния им живот в продължение на много години. Едва през 1992 г. бившата съпруга издаде биография, в която разказа за “дивата страна” на музиканта. Години по-късно други негови биографии разкриха пословичната му пристрастеност към кокаина и секса, каращи го да спи с всичко, което мърда, независимо от пола, безбройните му връзки със знаменитости, бесните му оргии. Самият творец приживе се определяше като “бисексуален с постоянна ерекция”, макар много от театралните му превъплъщения на сцената да го представяха по-скоро като безполово същество. Смърка дрога толкова често, че носът му започва да се разпада и се налага да му присадят хрущял.

През 1983 г. албумът Let’s Dance става най-големият комерсиален успех на рокаджията. Според продуцентите той е създаден едва за 17 дни и се разпродава в 7 млн. копия по света.

Супермоделът Иман става жената на живота на Бауи, която в голяма степен успява да укроти необузданите му пороци. Предложението си за брак той прави под “Пон Ньоф” в Париж, а сватбата е през 1992 г. Синът му от Анжела Барнет е кум. Наскоро Иман призна в интервю, че продължава да мисли за Дейвид всеки божи ден и той ужасно ѝ липсва. Двамата имат дъщеря.

През 1996 г. Бауи е въведен в Залата на славата на рокендрола, а година по-късно получава и звезда на Алеята на славата на Холивуд. През 2000 г. обаче той отказа да получи Ордена на Британската империя, а след 3 години не прие и рицарско звание.

В продължение на 18 месеца великият британец се бори с рака в пълна дискретност. Издъхва на 10 януари 2016 г., кремиран е, а прахът му е разпръснат над индонезийския остров Бали. В момента на смъртта състоянието му се изчислява на 100 млн. долара.