История от "24 часа" влезе в австрийския Kronen Zeitung

13.03.2023 24 часа
Факсимиле от австрийския вестник Kronen Zeitung  с историята от "24 часа"
Факсимиле от австрийския вестник Kronen Zeitung с историята от "24 часа"

Чуждите колеги цитират и представят т. нар. Виенски случай с отвлечен преди 40 години самолет, описан у нас през януари

Престижният австрийски всекидневник и информационен сайт Kronen Zeitung цитира “24 часа” и написа статия по тема, разработена от нашия кореспондент във Варна Надежда Алексиева.

На 7 март се навършиха 40 години от историята с отвлечения самолет на БГА “Балкан”, известна като “Виенския случай”, когато четирима мъже се опитват да принудят пилотите на самолет Ан-24, изпълняващ редовен полет от София до Варна, да кацнат във Виена, за да могат те да избягат “на Запад”.

Следва добре обмислена и координирана операция, невиждана по мащабите си, при която Варна става Виена за известно време, а самолетът в крайна сметка каца в морската ни столица, като за кратко похитителите са заблудени, че мечтата им се е сбъднала.

Медията ни успя да намери едно от главните действащи лица в сагата - 83-годишния полковник от резерва Стоян Милков от Варна.

Подробният му разказ бе публикуван в “24 часа” в края на януари. Статията привлякла вниманието на австрийския журналист Клаус Лойбннегер, който се свърза с нас и помоли за съдействие в написването на разказа за случая, все още помнен от мнозина във Виена.

Той колегиално цитира “24 часа”, както и нашата журналистка Надежда Алексиева, която се разрови в архивите и убеди полковник Милков да наруши дългото мълчание и да се върне назад в спомените си. Заради перфектния си немски той става част от инсценировка, достойна за холивудска продукция.

Тогава пред очите му е убит единият от похитителите, за когото на другия ден ще разбере, че е син на негов състудент. Стюардесата, която той държи с нож, опрян в гърлото ѝ, е спасена и косъм не пада от уплашените до смърт пасажери.

Случаят завършва с щастлив край, а съдбата на останалите трима похитители никак не е завидна. След като излежават присъдите си от 10, 9 и 7 години, единият умира при съмнителни обстоятелства, другият се самоубива, а за третия се предполага, че е в някой затвор в чужбина.