Ед Шийрън бракува стотици свои песни, изпадайки в депресия

13.03.2023 Павлина Трифонова
Ед Шийрън. СНИМКА: Туитър /@edsheeran
Ед Шийрън. СНИМКА: Туитър /@edsheeran

Британският певец изгуби най-близкия си приятел, а жена му се разболя от рак, докато бе бременна.

“Преминах през спирала от страх, депресия и тревожност. Чувствах се така, сякаш се давя с глава

под повърхността на водата. Гледам нагоре към нея, но не мога да изплувам и да поема глътка въздух”, написа наскоро певецът Ед Шийрън до милионите си последователи в социалните медии. 32-годишният англичанин бе до болка откровен за причините, накарали го да спре да контактува в продължение на месеци с почитателите си и да прави концерти. Съобщението му бе написано ръкописно и приличаше на страница от личен дневник.

От него стана ясно, че миналата година е била една от най-трудните в живота на музиканта. “В рамките на един месец на бременната ми съпруга бе съобщено, че има тумор, без да има възможност да се лекува преди раждането. Най-добрият ми приятел Джамал, мой брат, почина внезапно, а аз се озовах в съда, защитавайки своята почтеност и кариера на автор на песни”, споделя Шийрън.

Той бе съден за плагиатство при създаването на едно от най-продаваните си парчета - Shape of You, което има милиарди слушания и гледания в платформите за споделяне на музика и клипове. Върховният съд в Лондон го оправда, както и при предишни други два подобни иска, но той приема тежко подобни съдебни битки, особено когато се водят успоредно с разтърсващи лични преживявания.

“Възможно е да има някои съвпадения, все пак всички разполагаме с едни и същи 12 ноти, но аз не съм корпорация или фирма. Аз съм човек, съпруг, баща, син и се надявам тази победа да обезкуражи бъдещи безпочвени съдебни претенции”, пише Ед Шийрън след спечелване на делото. Това е една от малкото му появи в социалните мрежи след смъртта на музикалния продуцент Джамал Едуардс. Той играе важна роля в първите години от неговата кариера. Дава му съвети какви парчета да включва в албумите си и как да ги озаглавява, за да се харесват на масовата публика. Също така как да бъде звезда в шоубизнеса, без да се налага да изважда на показ личния си живот, което Ед Шийрън никога не е харесвал.

Като ученик заеква и носи огромни очила, заради което

често е тормозен от съучениците си

Семейството му живее бедно в английската провинция, но родителите събират пари за китара, за да има какво малкият Едуард да прави в самотните си моменти. Музиката много му харесва и даже започва да пише собствени песни. Когато навършва пълнолетие, се мести в Лондон, за да бъде близо до голямата сцена и възможностите за кариера. Първите три години са ужасно трудни. Въпреки че се съсипва да свири в различни клубове и банди, не успява да се издържа и понякога му се налага да спи в метрото и по пейки в парка. Той обаче не се отказва. Огромният му талант е забелязан от хора като британската поп легенда Елтън Джон и от американския актьор и музикант Джейми Фокс, които подобно на Джамал Едуардс му подават ръка. Първите двама възприема по-скоро като свои ментори, но с Джамал стават изключително близки. Затова, когато научава за внезапната му смърт през февруари 2022 г., певецът е в шок. Продуцентът си отива само на 31 г. от сърдечна аритмия, причинена от употреба на кокаин.

Ед Шийрън е съкрушен, тъй като вече знае и тежката диагноза на съпругата си Чери Сийборн. Двамата са заедно от деца, но пазят личния си живот далеч от светлината на прожекторите. Предпочитат да живеят във ферма в родния Фрамлингам, която през последните години са превърнали в минисело, изкупувайки близки имоти, за да си осигурят спокойствие. Там тайно сключват брак през 2018 г. и отглеждат двете си малки дъщери.

Певецът не разкри повече подробности за здравословното състояние на съпругата си, но преди дни тя бе снимана на плаж в Австралия с децата им, където Ед изнася концерти за рекламиране на предстоящия си шести албум. Той трябва да бъде пуснат в началото на май, но Шийрън вече обяви, че ще бъде

много по-различен от музиката, която е правил до момента

Изпадайки в депресия, преосмисля много неща в живота си. Бракува писани с десетилетия песни и ги заменя с нови. “За първи път не се опитвам да създам албум, който хората да харесат. Просто искам да е нещо, което е честно, истинско и отразяващо момента, в който сега се намирам в моя живот. Да отворя прозорец към душата си”, обяснява певецът.

Новите 14 песни за албума Subtract (“Изваждане”) са написани за малко повече от седмица. В тях Ед Шийрън буквално излива емоциите, които са го разкъсвали през миналата тежка година. Пусна и загадъчно видео в инстаграм, на което върви по самотен плаж, брулен от силен вятър. Върху пясъка са написани заглавия на новите му песни като “Солена вода”, “Затворени очи” и “Краят на младостта”. На моменти картината се прекъсва от детски образи и игри. Те обаче изглеждат на по-големи малчугани от двете му дъщери, които никога не е показвал публично. За раждането на първата - Лира Антарктика през август 2020 г., Ед съобщи, публикувайки снимка на две бебешки чорапчета. Появата на втората - Юпитер през миналия юли, бе разкрита от анонимен източник на вестник “Сън”.

Ед Шийрън си взе почивка от сцената още преди пандемията и дълго време почитателите му се питаха какво се случва с него и ще успее ли отново да се върне. Засега той е

планирал само няколко концерта в Австралия и родната Англия,

като билетите за тях бяха разпродадени за минути. Междувременно обаче посети три австралийски болници, в които посвири на лекуваните в тях деца. “Правя го от началото на кариерата си и чувствам, че е наистина много важно да мога да вляза и да накарам някого да се усмихне. Говорих със съпругата си за това и осъзнах, че тази способност трябва да бъде използвана, защото има някаква причина да я притежавам”, обяснява певецът.

С досегашните си албуми той неизменно оглавяваше музикалните класации по света, превръщайки се в един от най-продаваните и богати изпълнители. Винаги обаче е казвал, че не се интересува от пари и слава, а от това как да направи хората по-щастливи с музиката си.