Близки и приятели се сбогуваха с проф. Елка Константинова

22.01.2023 24 часа
Проф. Елка Константинова
Проф. Елка Константинова

Близки, приятели и съмишленици се простиха днес с проф. Елка Константинова - писател, учен, депутат и министър на културата в правителството на Филип Димитров

Тя е дъщеря на литературния критик Георги Константинов и племенница на Николай Лилиев. Елка Константинова е един от най-добрите ни литературоведи, работила е в областта на съвременната българска литература, българския исторически роман и българската фантастика, пише БНТ.

След промените през 1989 г. влиза в политиката - става член на СДС и лидер на Радикалдемократическата партия. Ето какво казаха за нея част от приятелите и колегите ѝ.

"Елка Константинова беше не само голям литератор и изследовател на българската литература, на фантастичното, на реалистичната традиция в него. Беше голяма фигура и много ѝ дължим за това, че в началото на 90-те беше в началото на възраждането на политическото у нас - с плам, с искреност, със сила и така ще я запомним завинаги", каза Тони Николов.

"Тя е наистина един прекрасен, свръхтолерантен човек, изпълнен с християнски добродетели и изключително отдадена на взаимопомощта", каза Михаил Неделчев.

"Едно от много вълнуващите лица на българското събуждане за демокрация. Тя смяташе, че няма как нещата да не се случат за България добре още по времето на комунизма. Тя беше абсолютно сигурна, че този тоталитарен свят ще падне, че ще се озовем в демократично общество и че тя ще бъде един от ентусиастите на този процес, както се и случи", каза Георги Лозанов.