Целеустремените хора са с по-силен имунитет

18.01.2023 24 часа
Сн.: Pixabay
Сн.: Pixabay

В началото на всяка нова година много хора си поставят цели. Някои ги следват, други бързо забравят за тях. Оказва се обаче, че целеустременият и изпълнен с позитивизъм живот е гаранция за по-силен имунитет, съобщава Радио Китай.

В едно проучване учените установили, че търсенето на положителен смисъл в живота има тясна връзка със здравето. Колкото по-целеустремен е човек, толкова по-силна е имунната му система.

През 2003 г. екип от учени от катедрата по психиатрия и биоповеденчески науки на Калифорнийския университет, ръководен от д-р Джулиън Боуър, проучил какво влияние има новината за загуба на близък човек. В изследването се включили 43 жени, чиито майки починали наскоро, предимно заради рак на гърдата. Тяхната средна възраст била 42 години.

Известен факт е, че мъката по починал близък предизвиква отделянето на хормони на стреса, понижава имунитета и способностите на организма да се бори с вирусите и рака. Затова учените предположили, че при участничките в изследването имало висок риск от рак на гърдата.

Проучването, което продължило четири седмици, показало, че вероятността да се развие този вид онкологично заболяване е свързана с мислите на човека. Жените, които започнали активно да търсят цел в живота, били с по-силни клетки естествени убийци, което намалило риска от смъртоносното заболяване. От тук следва извода, че философският поглед върху смисъла на живота има тясна връзка с имунитета.

Търсенето и разлишленията за целите в живота не само засилват защитните сили на организма, но оказват и влияние върху други функции. През 2015 г. сп. „Psychosomatic Medicine“ публикува резултатите от мета проучване за връзката между целите в живота, смъртността и сърдечно-съдовите заболявания. Учените открили, че рискът от смърт и сърдечно-съдови проблеми при хората, които водели по-целеустремен начин на живот, е със 17% по-малък. Резултатите били зависими и от фактори като възраст, изходно ниво на сърдечно-съдовите заболявания.

Друго проучване от 2019 г. показало, че при по-целеустремените хора рискът от появата на Алцхаймер е с около 50% по-малък.

Как да сме по-целеустремени в живота?

Може би всеки трябва да си зададе въпроса дали има цел в живота. Ако няма такава, вероятно си струва да потърси, за да се радва на дълги години в добро здраве. Но как да търсим цели в живота?

Според психолозите най-добрият начин е да отделим време за внимателен размисъл, да запишем целите си и да разсъждаваме върху тях. Зад всяка една от тях със сигурност има и скрита причина защо искаме да я постигнем. Ако не можем да си отговорим на въпроса „защо“, вероятно това е само прищявка. Постигането на всяка цел, независимо дали е малка или голяма, се нуждае от огромно желание и мотивация, които ще ни заредят с необходимите сили за справянето с всички предизвикателства по пътя.

Друг важен момент е да сме наясно какво конкретно искаме, да решим какво сме готови да дадем от себе си и да предприемем необходимите действия. А за да не забравяме накъде сме тръгнали, е желателно честичко да си припомняме поставените цели.

От значение е също да развихрим въображението си и смело да си представим кои и какви бихме искали да бъдем. Една от пречките за разочарованията са границите, които несъзнателно си поставяме. Когато човек мисли в „големи размери“, вероятността да успее е много по-голяма.

Поставянето и постигането на целите е личен избор. Колко силно и дали настина искаме това, което сме си набелязали, е един от залозите за успеха.