Кипърската църква си върна открадната икона на св. Йоан Кръстител

11.01.2023 24 часа
Свети Йоан Кръстител СНИМКА: Архив
Свети Йоан Кръстител СНИМКА: Архив

Откраднатата икона на св. Йоан Кръстител, принадлежала на църквата „Св. Ирина“ в окупираното от Турция село Каравас, беше върната миналия месец след успешни усилия на Кипърската църква, предаде за БТА кипърската агенция КНА. Иконата е намерена в аукционна къща в Дюселдорф, Германия.

В прессъобщение на Църквата на Кипър се казва, че иконата с размери 92 x 36 см първоначално се е намирала в иконостаса на църквата „Св. Ирина“ в село Каравас. Тя била дарена на църквата от Лаврентиос Протосикелос и има възпоменателен надпис.

Иконата е изографисана в ателието на манастира "Св. Ираклидий" и е подарена на храма през 1807 г. Лаврентий Протосигкелос е дарил повечето от иконите на църквата "Св. Ирина".

Иконата на св. Йоан Кръстител е открадната след турското нашествие от турски търговци на антики и е продадена на черния пазар на крадени културни ценности. Същата съдба е сполетяла и другите икони от църквата в „Св. Ирина“ в село Каравас, предаде БТА.

В прессъобщението се казва, че иконата на св. Йоан Кръстител е открита при търг на публичната аукционна къща „Харгесхаймер Кунстаукционен“ (Hargesheimer Kunstauktionen) в Дюселдорф през ноември 2022 г. Кипърската църква успешно си върна иконата. През 2015 г. друга икона от същата църква бе върната в Кипър. Тя е била открадната заедно с други вещи от турския крадец Айдън Дикмен.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски нахлуха и окупираха северната третина на острова.