"168 часа": Германия тайно преговаря с Ленин за Романови след “екзекуцията”

03.12.2022 Петър Марчев
Вождът на революцията Владимир Илич Ленин
Вождът на революцията Владимир Илич Ленин

Разследващ медик установява, че те не са убити

След прогонването на болшевиките от Екатеринбург в края на юли 1918 година за началник на углавното следствие бил назначен Александър Кирста. Той се включил в разследването на убийството на царското семейство през август. Но твърде скоро започнал да се съмнява дали Романови наистина са били екзекутирани.

Много хора свидетелствали, че на един митинг членът на Президиума на Уралския областен съвет Филип Голошчекин обявил за разстрела на царя. От тълпата се чули викове: "Покажете тялото!", но ораторът предпочел да смени темата. В Ганина яма също не са били открити никакви трупове. А разпитаният от Кирста свидетел Самойлов му предал дословно думите на един от охраняващите Ипатиевия дом с фамилия Варакушев: "Голошчекин само лъже"! Според охранителя, царското семейство било натоварено на влака и откарано по посока на Перм.

Но в края на август 1918 година

Кирста очевидно се оказва неудобен

със своите съмнения в "генералната линия" на следствието и бива отстранен и арестуван по заповед на началника на гарнизона генерал-лейтенант Голицин. По-късно го освобождават и командирът на белия чешки корпус генерал Гайда го изпраща в град Перм, за да търси следи от царската фамилия.

На какво попада, четете тук.