Кралица Елизабет II знаела, че й остава малко време

30.11.2022 24 часа
Кралица Елизабет II СНИМКА:Инстаграм/Официален профил на кралското семейство
Кралица Елизабет II СНИМКА:Инстаграм/Официален профил на кралското семейство

Последните дни на кралица Елизабет II са на фокус в нова книга. В откъс, публикуван от "Daily Mail" от предстоящото издание на кралския биограф Гайлс Брандрет "Elizabeth: An Intimate Portrait", той пише, че покойната кралица се била примирила с наближаващия край, и това ставало ясно от посещението на преподобния д-р Иън Грийншийлдс в Балморал през уикенда преди тя да почине

"Истината е, че Нейно Величество винаги е знаела, че оставащото й време е ограничено. Тя прие това като благодат", пише Брандрет.

"Нейната вяра беше всичко за нея. Тя ми каза, че не съжалява", каза д-р Грийншийлдс, имайки предвид последния уикенд, който прекарал с нея в Балморал.

Брандрет пише също за слухове, че Нейно Величество има рядка форма на миелома, рак на костния мозък, "което би обяснило нейната умора и загуба на тегло и онези "проблеми с мобилността", за които често ни разказваха през последната година от живота ѝ", се казва в книгата му.

Той обяснява, че не е изненадващо, че причината за нейната смърт се счита напредналата ѝ възраст, пише Дир.бг.

Д-р Дъглас Джеймс Алън Глас, който работи с кралицата повече от 30 години и бил с нея в последните ѝ часове, казва, че кончината ѝ е била очаквана и са били напълно наясно какво ще се случи.

Според книгата на Брандрет, кралица Елизабет започнала да проявява внезапно ниско ниво на енергия и се чувствала изтощена през есента на 2021 г., затова лекарите ѝ наредили да си почива, да не се натоварва толкова много, да се успокои. Впоследствие тя отменила няколко участия.

Кралица Елизабет почина на 96 години през септември в замъка Балморал в Шотландия. Бъкингамският дворец по-рано обяви, че кралицата е под медицинско наблюдение и лекарите са загрижени за нейното здраве. Тя бе наследена веднага от най-големия си син, крал Чарлз III, на 74 години, който сега е монарх.