Николинка от Пазарджик загина в калта на Иския ден след като стана италианка

28.11.2022 Виолина Христова, Рим
58-годишната българка Николинка Благова загина в калното свлачище на община Казамичола.
58-годишната българка Николинка Благова загина в калното свлачище на община Казамичола.

58-годишната българка дошла на острова от Германия, за да си получи гражданството.

Ден след като получила така мечтаното италианско гражданство, 58-годишната българка Николинка Благова загина в калното свлачище на община Казамичола. Тялото ѝ беше извадено от спасители, които с часове копаели на ръка калта и скалните отломки, затрупали удавеното от проливни дъждове градче на остров Иския.

Първата от общо 7 жертви беше идентифицирана ден след трагедията и това беше 31-годишната Елеонора Сабела. Часове наред обаче

всички смятаха, че нейният труп всъщност е на българката Нина,

както наричали Николинка, и новината обикаляше медиите. След като се разбра, че тялото е на красивата местна продавачка Елеонора, Николинка влезе в списъка на 11-те души, водещи се за изчезнали след свлачището, преди да бъде обявена за третата жертва, според италианското издание “Ил Матино”. Официална информация от българските власти все още няма.

Италианските медии съобщиха, че калната лава на практика държи в плен не само изчезналите безследно семейства, а и тези, останали живи, чиито домове са затрупани от срутените скални отломки и са без ток.

Първо от калния ад беше извадено тялото на красивата местна жителка Елеонора. Часове по-късно спасителите измъкнаха и трупа на друг много млад човек, намерен в спалнята под матрака в затрупана от лавата къща. Малко след това беше открито и тялото на 5-6-годишно момиченце, облечено в розова пижама. Общо 3 деца са сред жертвите за момента. В зоната на улица Челарио спасителите изкопаха от калната маса трупа на възрастна жена. Всички тела са откарани в моргата на болницата за идентифициране.

Загиналата Николинка Благова е от Пазарджик. Тя живеела в Германия и се намирала на острова по чиста случайност или по-скоро заради безкрайното си желание да получи италианско гражданство. Нина била родена в България, но домът и животът ѝ сега били в Берлин с мъжа ѝ Винченцо.

Николинка дошла на острова като момиче,

когато било трудно да срещнеш източноевропейски имигранти в Иския. Извършвала сезонна работа, работела в туризма от юни до септември. Трудела се в хотели във Форио и Лако Амено, работела и като сервитьорка в ресторанти.

Влюбила се не само в остров Иския, а и в един от жителите му - Винченцо Сенезе, с когото после споделила живота си. Той имал ресторанти на Иския, но също и в Палма де Майорка и Германия.

За зла съдба къщата на Винченцо и Нина в Казамичола се оказала сред разрушените по време на силното земетресение на Иския през август 2017 г., когато тази община беше най-засегната. Затова двамата се преместили в нов дом, разположен в по-висока зона.

Когато се пенсионирал, Винченцо предложил на Нина да отидат в Германия. Тя приела, още повече че двете ѝ пораснали деца и внуците ѝ живеели в България.

Нина си дала сметка, че е дошъл моментът да събере плодовете на труда си и че не било необходимо повече да работи непрекъснато, за да издържа семейството си. Затова се съгласила да се премести в Германия. Допреди дни тя се намирала в Берлин с мъжа си.

Единственото ѝ нереализирано все още желание било да получи италианско гражданство. Върнала се няколко пъти през изминалите месеци на острова, за да представи необходимите документи. С тази цел дошла и три дни преди трагедията с калното свлачище. В петък тя най-после получила мечтаното гражданство и трябвало да вземе италианската си лична карта. Веднага след това трябвало да си отпътува.

В Германия я чакал Винченцо. Двамата трябвало да отпразнуват повода при завръщането на Николинка. Вместо това италианецът получил обаждане от племенника си – адвоката от Иския Агостино Яконо, че

все още не се знае къде е Нина, дали е жива, или не.

Винченцо поискал да замине за Иския, но това не му се препоръчвало заради възрастта и здравето му. До последно мъжът се надяваше да получи обаждане с добри новини.

Подобни хубави вести все още очакват роднините на други изчезнали при свлачището хора. Става дума за мъже, жени, деца от фамилиите Монти, Мацела и др., за които не се знае дали са погълнати от калта, или са живи.

Броят им обаче все още расте. Няма вест от две цели семейства. 30-годишните Валентина Кастаня и Джанлука Монти, както и трите им деца са изчезнали безследно от нощта на петък, когато се стовари калта. Липсва още една млада двойка и бебето ѝ.

Италианското правителство ще отпусне първоначално 2 млн.евро за най-спешните нужди около трагедията. Ще бъде назначен и комисар, който да контролира и събитията около извънредната ситуация, обяви министър Нело Музумечи, който отговаря за Гражданска отбрана. С първите отпуснати средства

трябва да се поставят в ред прекъснати пътища, да се осигури временно жилище и храна за пострадалите.

Засега 13 са ранените по време на свлачището. Евакуирани са 200 души.

Свидетели на трагедията описват Казамичола като градче, потънало в река от кал. С нея са покрити обилно и лимоновите и мандариновите дървета наоколо. Спасителите са придружавали на сигурно място един по един останалите живи жители, набързо приготвили по раница или чанта с най-необходимото. Кал залива и много от първите етажи на къщите. В мръсната река плуват коли, има части от мотоциклети.

За Иския това е поредното свлачище, което зарива с кал общините ѝ. Сегашната мръсна лава, тръгнала по нанадолнището от връх Епомео, обаче е най-сериозната. Тя помете дървета и скални маси, големи колкото автомобили, тръшна на земята 20-метрови дървета.