Как да пренесем есента вкъщи?

24.11.2022 Виктория Костова
Есенна декорация
Есенна декорация Пиксабей

Венец от клонки, изсъхнали листа и жълъди е интересен начин за декорация

Може да пренесете красивия есенен пейзаж от парка или улицата у дома. С няколко декорации, които лесно и бързо може да си приготвите, ще донесете уют и приятна атмосфера на стаята. Много ефектни например са бурканите, пълни с есенни листа. Съберете от улицата различни по цвят паднали листа и ги сложете в един прозрачен буркан, но не ги натъпквайте. Ако имате, може да добавите и малки лед лампички, които да отразяват красивите различни цветове на листата.

Друг начин да украсите стаята си е, като сложите купа с шишарки, кестени, листа и една обикновена свещ по средата. Поставете купата на масата например. Може да си направите и интересен есенен венец. Необходими са ви няколко клончета, листа и жълъди. Увийте ги и ги прикрепете с конец. Може да го сложите както на вратата, така и на масата.

За домашната декорация не забравяйте и тиквите. В техния сезон може да ги използвате освен в кулинарията, ами и за украса. Има много видове, които са малки. Може да ги издълбаете и в тях да поставите ароматна свещ.

Ако искате в дома ви да ухае на есен, направете си домашни ароматизатори. Един от най-приятните аромати е на ябълка и канела. Смесете 2 нарязани ябълки, 2 пръчици канела и 1 чаена лъжичка ванилия в тенджера и налейте 2 чаши вода. Изчакайте да заври, а след това излейте течността в кана или буркан без капак. Може да го поставите в средата на масата и да сложите пресни ябълки отстрани или канела. Така ще ухае цялата къща.

Подобна рецепта е, като смесите 2 канелени пръчици, 1 супена лъжица кленов сироп и 1 нарязана ябълка. Отново долейте в съда 2 чаши вода и кипнете.

Друга много приятна комбинация е с канела и индийско орехче. Необходимо е да смесите 1 цяло индийско орехче с 2 пръчици канела, 1 супена лъжица цели зрънца карамфил заедно с клонките им, 1 ампула течна ванилия и 2 чаши вода. Изчакайте сместа да заври и изсипете в кана или красива декоративна чаша. Но може и да прецедите течността, да я налеете в бутилка с пулверизатор и да пръскате периодично в стаята.

Ако имате празно старо шишенце от купен ароматизатор, не го изхвърляйте. Може да запазите и бамбуковите пръчици към него и да си направите нов освежител за въздух сами. Смесете 1 чаша боровинки, 3 портокалови кори, 2 стръка розмарин и 2 канелени пръчици. Сложете ги да заврат с 2 чаши вода. После прецедете и налейте в шишенцето.

Есенен, но и успокояващ аромат за цялата къща ще получите, като смесите 1 чаена лъжичка ванилия с 1 пръчица канела, 4 зрънца карамфил и 2 чаши вода. Тази комбинация отпуска и релаксира.

Ако пък искате точно противоположен аромат, който ще ви освежи и изпълни с енергия, смесете няколко стръка розмарин с 3 пръчици канела. Добавете кората или нарязан на две половини лимон. Сварете течността накрая.