Красива, но и надарена от Бога с доброта - така помнят всички Анахид Тачева

24.11.2022 Паола Хюсеин
Деси Цонева, Теодора, Анахид, съпругът и? и единият им син (отдясно наляво) на поклонението в църквата
Деси Цонева, Теодора, Анахид, съпругът и? и единият им син (отдясно наляво) на поклонението в църквата 24 часа

Легендарната тв говорителка ще бъде кремирана, а урната ѝ - занесена в САЩ, за да е до съпруга си

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така бързо си тръгна от екрана ѝ. Анахид беше изключително деликатен човек, надарена от Бога жена с доброта, с красота, женственост, сърдечност. Най-вече с голяма красота. Телевизията би трябвало да открива такива лица. В България все още има красиви и интелигентни жени.

С тези думи Уляна Пръмова, бившият генерален директор на БНТ, напомни за Анахид Тачева на поклонението ѝ вчера в софийската черква “Свети Седмочисленици”.

Легендарната тв говорителка

си отиде на 18 ноември от тежка деменция

- само месец и три дни след като навърши 82 години.

Изпратиха я най-близките ѝ роднини и най-добрите ѝ приятели и колеги - почти камерен състав. И само БНТ и Министерството на културата като институции бяха пратили венци за сбогуване с популярното тв лице.

Само хората, които страдат, могат да разберат какво е. Ние сме на поклонение, но страданието е лично и на семейството ѝ. Бог да я прости и да даде покой на душата ѝ. В молитвите на Богородица дано да получи небесното царство, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, който също беше сред опечалените.

Затова пък непознати хора спираха дъщеря ѝ Анахид пред черквата, за да изкажат съболезнования и да съпреживеят болката ѝ. За да изпрати майка си, тя пристигна от САЩ заедно с гръцкия си съпруг Аристотел и двамата им синове. На траурната церемония беше и другата дъщеря на Анахид Тачева - Теодора, както и внуците на говорителката - Деси Цонева и Димитър Цонев-младши, децата на популярния и обичан тв водещ Димитър Цонев. Със семейството бяха също снаха ѝ Мариана и тв журналистката Ирина Цонева - първа братовчедка на тв водещия по бащина линия.

Едва ли има човек, който да каже нещо лошо за нея. Тя наистина беше легенда заради харизмата си, заради изключително финото си държане и деликатното си чувство за хумор, каза внучката ѝ Деси Цонева. Благодарна е на съдбата, че има

нейните гени, защото това е най-ценното,

което остава след нея. Винаги сме си говорили с покойния ми татко, че той е наследил нейната доброта. Аз също смятам, че съм я наследила. Моля се и децата ми един ден да я имат, допълни Деси Цонева.

За мен тя остава като някаква недостижима доброта. Не съм виждала толкова добронамерен човек. Тя дори не допускаше, че някой може да я излъже, каза Петя Тетевенска, най-добрата ѝ приятелка в телевизията.

Никога не е изпитвала и капчица завист, както никога не е виждала и нищо лошо в живота. Тя приемаше всички, както може само човек с достойнство и красота. Да не говорим за всичко онова, което арменската жилка в нея подчертаваше още повече, допълва Тетевенска. Анахид е

била блестяща домакиня

Във времето след Лукановата зима, когато нямаше месо и се ядеше соя, всички се оплаквали. Ани не, никога. Казваше: “Какво толкова, ще я сготвим”, разказва журналистката, която ще запомни приятелката си като “много светъл дух, докоснат от Бога”.

Навремето, когато Уляна Пръмова и Димитър Цонев правели късните новини в 23 ч по БНТ, в стаята им все имало слънчогледови семки. Анахид Тачева не пропускала и ден да влезе при тях и да скастри сина си: “Остави тези семки”. Обяснявала му, че солта раздразва гърлото и това ще му пречи, когато води емисията.

Легендарната тв говорителка Анахид Тачева ще бъде кремирана, за да може урната с праха ѝ да бъде поставена редом до тази на съпруга ѝ Васил Тачев в САЩ. Решението е на дъщеря ѝ Анахид. Преди години тя поставила урната с праха на баща си в двора на семейна вила в САЩ. Сега там ще отнесе и урната на майка си и така двамата отново ще са заедно.