В Истанбул почетоха паметта на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу

18.11.2022 24 часа
В Истанбул почетоха паметта на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу в петата годишнина от кончината му.
В Истанбул почетоха паметта на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу в петата годишнина от кончината му.

Днес се навършват 5 години от кончината на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, чиито рекорди в спорта остават ненадминати.

Известни деятели на спорта, общественици, близки и почитатели се стекоха на възпоменателната церемония, която се състоя в мемориалния парк Едирнекапъ, където е гробът на Наим, предаде БТА.

Сред участниците бе и майката на Наим Хатидже Сюлейманоглу.

Спортната общественост бе представена от президента на турската федерация по вдигане на тежести Талат Юнлю и от генералния директор в Министерството на младежта и спорта Мехмет Байкан.

Кметът на квартал Авджълар Туран Ханчерли и членовете на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци начело с председателя - бившия шампион по свободна борба Ефраим Камбероглу, също бяха сред присъстващите на възпоменателната церемония.

С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на Наим, извършена беше заупокойна молитва. А гробът му, над който се намира турското национално знаме с полумесеца и звездата, бе отрупан с цветя. Поднесени бяха венци от името на лидера на Добра партия Мерал Акшенер, от институции и обществени организации.

С прочувствено слово се обърна към присъстващите кметът на населения компактно с изселили се от България турци квартал Авджълар Туран Ханчерли.

„В петата годишнина на кончината почитаме с несекваща обич и признателност нашата национална гордост Наим Сюлейманоглу, който записа името си в историята със златни букви. Градът на красивите хора Авджълар почита своя син - легендарния щангист, чиито постижения са достойни за Ататюрк. Ще запазим винаги жив в нашите сърца спомена за големия спортист и патриот Наим Сюлейманоглу, който ще бъде пример за младите спортисти, както от нашата, така и от съседните страни, които следват неговия път“, заяви той.