Конете - голямата любов на Елизабет II

05.10.2022 Младен Боев

През 70-годишното си управление кралицата се превръща в един от най-успешните собственици на чистокръвни английски състезателни жребци

През юни 2013 г. се ражда една от редките снимки, които показват как кралица Елизабет II изоставя за кратко изисканата си сдържаност и си позволява да ликува с нескрита детска радост. Кадърът е запечатан по време на ежегодните надбягвания с коне в Аскот - едно от най-важните събития в спортния и светски календар на Великобритания.

Причината за въодушевлението на кралицата е драматичният финал в най-престижната гонка в Аскот - т.нар. "Златна купа". В него кобилата Естимейт печели с по-малко от половин дължина надпреварата. Това е първият кон, собственост на Суверена, който стига до победата в престижното надбягване в неговата над 200-годишна история. "Златна купа" се връчва още от далечната 1807 г. и това е първият случай, в който жокей, облечен с кралските лилаво и пурпурно, стига до най-високото стъпало на стълбичката. След успеха кралицата сияе от радост на трибуните и по време на награждаването лично поздравява Раян Муур, който язди нейната кобила към успеха.

Щастието, което камерите улавят на лицето на кралицата, не е изненадващо за тези, които са наясно за любовта й към благородните четириноги. Едно от първите неща, което днес посреща гостите на кралската резиденция в имението Сандригам, е скулптура в реален ръст на отличилия се английски чистокръвен състезателен кон. Тази статуя е едно от най-очевидните свидетелства за огромната страст, която Елизабет изпитва приживе към конния спорт. Това донякъде изненадващо спортно увлечение ни предлага необичаен поглед отвъд строгата формалност, която цял живот огражда Елизабет. Чрез това хоби можем да се доближим поне малко до човека, който десетилетия стои зад достолепната фигура на кралицата на Великобритания.

Конете играят важна роля в живота на Елизабет II още от най-ранната й детска възраст. Тя се учи да язди на шотландското си пони на име Пеги, подарък за четвъртия й рожден ден от нейния дядо крал Джордж V.

Като девойка тя често прекарва свободното си време на гърба на кон, яздейки из полята на необятните имения на Короната. По-късно, по време на Втората световна война, тя придружава баща си при тържествената му обиколка на кралските конюшни. Там за пръв път се докосва до меката козина на английската чистокръвна порода и това слага началото на почти 80-годишна любов към всеки спорт, свързан с благородните четириноги.

Елизабет посещава за пръв път надбягванията в Аскот още през 1945 г., когато придружава майка си и баща си край хиподрума. От този момент нататък, за следващите над 80 години, това се превръща в любимото й светско събитие. С възкачването си на престола през 1952 г. тя наследява и кралския развъдник за коне край вече резиденция в Сандригам. Тази конна база има столетна традиция в спорт, който за британците може да съперничи по популярност с футбола и ръгбито. С придобиването й Елизабет е вече не просто любителка, а и сериозен играч в спорта.

През следващите десетилетия кралицата се доказва като ангажиран и талантлив мениджър на състезателни коне. Нейни животни печелят почти всички елитни състезания из Острова. Кулминацията е победата на Естимейт на "Златната купа", но преди нея конюшните на Елизабет носят победи и на другите най-престижни надбягвания - "Оукс", "Сейнт Леже" и др. Всички, работили за кралицата, разказват, че тя никога не остава просто страничен наблюдател по отглеждането на животните, който да бере лаврите от успехите им.

“Тя разпознаваше добрите екземпляри само от един поглед, беше много заинтересована от тяхното физическо и ментално развитие и тренировка и винаги отделяше много време да разговаря с гледачите им", споделя Клеър Болдинг, чийто дядо, баща и брат са обучавали конете на Елизабет. Клеър дава пред Би Би Си още едно впечатляващо свидетелство за вниманието, което монархът оказва към животните си: "Когато идваше на посещение в конюшните, тя никога не носеше парфюм, за да не дразни излишно обонянието на пълните с тестостерон млади жребци".

Кралицата обича да кръщава любимците си с многозначителни за поста й имена като Дългът задължава, Конституция или Дискретност. Самата тя е отличен ездач, като се качва на седлото дори и след 90-ата си годишнина. Това разказва и дресьорът сър Майкъл Стаут, който си партнира с Елизабет в отглеждането на над 100 кралски победителя, сред които е и Естимейт:

"В работата ми за кралицата нямаше никакво напрежение, тъй като тя знаеше толкова много за животните, а и винаги беше готова да научи още. Тя винаги мислеше с ход напред - как може да развие дадено животно, с кое друго може да го чифтоса според неговия темперамент и издръжливост. Тя просто бе очарована от това планиране", споделя Стаут пред английската преса.

Всяка година едно от най-важните събития на любимите на кралицата надбягвания в Аскот всъщност е нейната поява на трибуните. Тя пристига преди първото състезание от намиращия се наблизо замък "Уиндзор" в теглена от няколко коня кралска карета. Милиони британци гледат това грандиозно представяне на своя суверен и с гордост в сърцата от достолепието на своя монарх се обзалагат какъв цвят ще е характерният официален дамски костюм, който Елизабет е избрала тази година. Най-често тя предпочита синьо или лилаво, за да е в тон с цветовете на своите жокеи.