Награда в памет на Георги Ингилизов ще връчат на литературния конкурс "Морето"

05.10.2022 24 часа
Писателят Георги Ингилизов
Писателят Георги Ингилизов

Награда в памет на Георги Ингилизов ще бъде връчена на Националния литературен конкурс "Морето". Тя е учредена от организатора на конкурса - сдружение "Лумен". Официалната церемония по награждаването ще се състои в Ахтопол на 31 октомври, когато се чества Денят на Черно море и е рождената дата на писателя маринист Георги Ингилизов. Събитието ще е съпътствано от живописна изложба на морска тема и джаз концерт, съобщиха организаторите, пише БТА.

Десетилетия от живота си Георги Ингилизов посвети на бургаския вестник "Черноморски фар" и литературното списание "Море", където работи като редактор от 2009-а до 2018 г. Почетен гражданин е на Бургас.

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност българска филология.

От 1990 г. до 1994 година е главен редактор на хумористично списание за деца "Веселушко".

Разкази и новели на Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната и са излъчвани от Българското национално радио, Радио - Варна, Радио - Стара Загора, Радио - Шумен. Георги Ингилизов е превеждан на руски, полски, френски и турски език.

Издал е книгите: "Добър ден, тъга!", "Уиски с цвят на нощ", "Лунни морета", "Антология Българска маринистика", "Животът - част първа", "Морето е тяхното мастило. Моите срещи с писатели маринисти" и др.

Сценарист е на четири документални филма за краха на "Океански риболов", както и на документален филм за рибарско селище "Ченгене скеле" край Бургас.

За своите разкази, новели и документални филми Георги Ингилизов е получил множество награди в национални конкурси и няколко награди от община Бургас.