България чества 114 години от обявяването на Независимостта

22.09.2022 24 часа
Тържествата във Велико Търново отново ще привлекат стотици хора. СНИМКА: Архив
Тържествата във Велико Търново отново ще привлекат стотици хора. СНИМКА: Архив

Основните тържества са в София и Велико Търново

Тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България ще се състои в цялата страна, но по традиция Велико Търново е център на тържествата.

От 9 часа в двора на църквата „Свети 40 мъченици“ ще бъде отслужен водосвет на бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски” и на знамената на държавни институции. От 10:30 часа в Архитектурно-музеен резерват „Царевец” ще започне военният ритуал по издигане на националното знаме на Република България. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията във Велико Търново. На крепостта „Царевец“ от 10:40 часа тя ще отправи приветствие по случай празника. Вицепрезидентът ще се включи в празничното шествие до паметника „Майка България“.

Служебният премиер Гълъб Донев също ще посети Велико Търново днес. В 19:30 часа премиерът ще участва в тържествената заря-проверка, където ще поздрави представителните роти и ще поизнесе приветствено слово по случай официалния празник.

В София честването е пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, съобщиха от Столичната община.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

От 11:00 часа пред Паметника на независимостта в София слово ще произнесе поетът доц. д-р Йордан Ефтимов.

Във връзка с провеждането на събитията, свързани с Европейската седмица на мобилността, се въвежда нова организация на движението. От полунощ до 20.00 часа се забранява престоя и паркирането на пътни превозни средства на ул."Генерал Гурко", между бул."Васил Левски" и бул."Евлоги и Христо Георгиеви". Частично се променят маршрутите на масовия градски транспорт.