Кучешката династия, която управлява Бъкингам повече от Елизабет II (родословно дърво)

20.09.2022 24 часа
Покойната кралица с последните издънки на Сюзан в двореца Уинзор.
Покойната кралица с последните издънки на Сюзан в двореца Уинзор. РОЙТЕРС

Кралица Елизабет II управлява над 70 години Великобритания. Но една династия властваше в Бъкингамския дворец доста по-дълго. За съжаление, нейният последен наследник си отиде през 2018 г. след 85 щастливи лета по стаите на двореца на любимите коргита.

Малката Елизабет се влюбва в коргитата още като дете заради тези, които имат нейните роднини, хлапетата на маркиза на Бат. И първото куче от тази порода - Дуки, се появява в двореца през 1933 г. Купува го бащата на бъдещата кралица Джордж VI. Три години по-късно се появава и Джейн. Тя ражда 4 кученца, две са подарени, а Каръл и Кракърс остават в двореца.

Навръх 18-ия си рожден ден Елизабет получава Сюзан. И тя става основателката на кралската корги династия. До смъртта си кралицата притежава над

30 кучета, повечето от които са директни потомци на Сюзан.

Кучетата имат доста привилегирован живот в двореца. Имат си отделна стая, където спят в специални панери. В менюто им са включени прясно заешко и телешко, които се правят от майстор-готвач. За Коледа всяко едно от тях има специален чорап, в който кралицата оставя играчки и бисквитки. Отношението към тях дори е по-добро, отколкото към хората в двореца. И заради това през 1999 г. става невероятен скандал, когато един от лакеите, които трябва да се грижи за тях, им сипва уиски в храната и водата и след това се кефи как залитат из стаята. Заради това е изхвърлен.

Нравът на коргитата обаче е доста проклет и това води до няколко сериозни инцидента. Още през 1954 г. Ленард Хъбърд, който се грижи за чосовниците в двореца Уинзор, е ухапан от Сюзан. По-късно през годината едно от кучетата на майката на кралицата захапва полицай по задните части в Лондон.

През 1968 г. в двореца Балморал, където Елизабет II почина, е поставен знак “Пази се от кучето”, след като е ухапан пощальон. През февруари на следващата година е нает психолог, който да помогне на кучетата да се отучат от навика любовно да захапват хората около тях. По приятелски начин.

Самата Елизабет II е ухапана през март 1991 г., когато се опитва да спре бой между десетина от нейните коргита. Необходими са три шева на лявата ръка, за да се затвори раната.

Има и трагични инциденти. Първият е през 1989 г., когато кучето на кралицата-майка Рейнджър атакува един от любимците на дъщеря си Чипър и го убива. Чипър е едно от първите доргита на Елизабет - смесица от корги и дакел.

Най-ужасяващ е инцидентът през 2003 г., когато принцеса Ан отива на гости на майка си в имението Сандригъм, придружена от бултериерката си Доти. Група от коргита отива да ги посрещне. Тогава Доти атакува един от любимците на майка си Фарос, който по-късно е трябвало да бъде умъртвен. Заради три счупени крака.

Кучета са и големи звезди. Монти, Уилоу и Холи

посрещат Джеймс Бонд в двореца, преди той да вземе кралицата и да се спуснат заедно с парашут за откриването на олимпиадата в Лондон. Монти умира няколко месеца по-късно.

През 2016 г. кралицата е на корицата на списанието “Венити феър” заедно с кучетата си. Те са рисувани, правени са им статуи, снимани са от професионални фотографи. И на специалната монета за нейния златен юбилей тя е с корги. През 2019 г. във Великобритания се появи и анимираната комедия “Коргито на кралицата” на белгийското студио NWave Pictures

През 2016 г. Холи е умъртвена през октомври след дълга болест и така Уилоу остава единственият пряк наследник на Сюзан. И династията приключва през

април 2018 г., когато и Уилоу умира

Кралицата остава без коргита малко по-късно, когато от старост почива и Уиспър, който тя е осиновила след смъртта на собственика му.

През 2020 г. Елизабет е само с две доргита Кенди и Вулкан, който умира през декември. Заради това принц Андрю, нейният любим син, подарява доргито Фъргюс и коргито Мик. Фъргюс обаче умира дни след смъртта на съпруга на кралицата принц Филип през април. Заради това Андрю подарява ново корги Сенди на майка си. През тази година тя получава и кокершпаньол, който нарича на себе си Лизи.

Кенди, Сенди, Мик и Лизи останаха живи след смъртта на Елизабет и ще бъдат приютени от Андрю и дъщеря му Беатрис.

Кралското семейство си има и гробище за домашните любимци. То се намира в имението Сандригам. Началото е поставено през 1887 г., когато там кралица Виктория погребва любимото си коли Нобъл.