Египет откри реставрирания храм в Планината на птиците, където е отсядал Исус

04.08.2022 24 часа
Египет Снимка: Pixabay
Египет Снимка: Pixabay

Египетските власти официално откриха още една спирка от “Пътя на Светото семейство в Египет” - обновения храм “Света Богородица” и манастира към него на възвишенията Габал ал Таир в област Миня, на 260 километра южно от Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”, цитирано от БТА. Църквата е построена от майката на римския император Константин Велики Елена през 328 година.

След четири години на реставрация и изграждане на инфраструктура, свещеното за християните място отново е отворено за поклонници и туристи. Храмът се издига върху Планината на птиците, каквото е значението на Габал ал Таир на арабски, откъдето се разкрива просторна гледка към долината на Нил с грижливо обработените й нивя и красиви палмови горички.

Смята се, че Мария, Йосиф и малкия Исус са останали в Габал ал Таир в продължение на три дни. В търсене на убежище от жестокостта на Ирод Светото семейство прекарва в Египет няколко години, като изминава 3500 километра.

Министърът на туризма и на паметниците на културата Халед ел Анани, който присъства на церемонията по откриването, заяви, че бягството на Светото семейство в Египет е превърнало страната в едно от най-свещените за християните места в света. “Пребиваването на Светото семейство в Египет има голямо историческо и религиозно значение за египтяните. То дава на египетската коптска църква специално място сред другите християнски църкви,” отбеляза Анани.

Туристическото ведомство инвестира шестдесет милиона египетски лири в разработването на маршрута, който започва от Северен Синай и достига на юг до Асют, като включва двадесет и пет свети места в осем области. За възстановителните и строителните работи в Габал ел Таир са заделени 7,5 милиона лири.

В края на май т.г. египетските власти откриха обновените манастири в долината Уади ал Натрун, където Светото семейство също е пребивавало. Сред останалите спирки по маршрута им са Дървото на Дева Мария и църквата “Св. Сергий” в Кайро и манастирът Ал Мухарак в област Асют, където Мария, Йосиф и Исус са живели в пещера повече от шест месеца.

Египет има за цел “Пътят на Светото семейство” да стане част от глобалната карта на религиозния туризъм. Осъществяването на проекта започва през 2018 г., след посещението година по-рано на папа Франциск в Египет и решението на Ватикана да обяви страната за официална поклонническа дестинация.