Датският крал, дал името на блутут технологията, е в центъра на археологически спор

01.08.2022 24 часа
Блутут технологията е кръстена на датският крал Харалд Блутут Гормсон
Блутут технологията е кръстена на датският крал Харалд Блутут Гормсон

Повече от 1000 години след смъртта си в днешна Полша, европейски крал, чийто прякор продължава да съществува чрез безжичните технологии, е в центъра на археологически спор, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според средновековни хроники датският крал Харалд Блутут Гормсон е получил прякора си благодарение на зъб, вероятно мъртъв, който изглеждал синкав. Кралят на викингите е бил погребан в Роскилде, Дания в края на 10 век.

Но шведски археолог и полски изследовател неотдавна заявиха в отделни публикации, че са открили най-вероятното му място за погребение в село Вейково, район на северозападна Полша. Предполага се, че жителите на малкото селце са контактували с викингите по времето на Харалд.

Марек Крида, автор на книга за викингите в Полша, казва пред Асошиейтед прес, че в „езическа могила“, която той твърди, че е намерил под римокатолическата църква във Вейково от 19-ти век, вероятно се намират тленните останки на краля.

Крида казва, че геоложки сателитни изображения, достъпни на портал на полското правителство, разкриват кръгла форма, която прилича на гробна могила на викинг.

Но шведският археолог Свен Росборн е категоричен, че Крида греши, защото Харалд, който се обърнал от езичеството към християнството и основава църкви в района, трябва да е получил подходящ гроб някъде в двора на църквата.

Историци от Датския национален музей в Копенхаген казват, че са запознати с „предположението“, че Вейково е мястото на погребението на Харалд.

Росборн описва подробно своите изследвания в книгата от 2021 г. „Златното съкровище на викингския крал“, а Крида оспорва някои от откритията на шведа в собствената си книга, публикувана тази година.

Харалд, който умира през 985 г., вероятно в Йомсборг, днешният полски град Волин, е един от последните викингски крале, управлявали империя, разпростираща се в днешна Дания, Северна Германия и части от Швеция и Норвегия.

Шведската телекомуникационна компания „Ериксон“ (Ericsson) дава името на краля на своята технология за безжична връзка Bluetooth, като символ на неговата обединяваща голяма част от Скандинавия, политика.

Логото на технологията е проектирано от скандинавските рунически букви за инициалите на краля, HB.

Росборн, бившият директор на шведския градски музей в Малмьо, започва да се интересува от любопитната история през 2014 г., когато 11-годишната Мая Сиелски търси експертното му мнение за малък предмет, подобен на монета, със старинен текст, който е бил притежание на нейното семейство от десетилетия.

Експертите установяват, че златният диск, който предизвика любопитството на Мая Сиелски, датира от 10 век. Латинският надпис върху това, което сега е известно като „Курмсунския диск“, гласи: „Харалд Гормсон (Курмсун на латински) крал на датчаните, Скания, Йомсборг, град Алдинбург.“

Семейството на Сиелски, което се мести да живее в Швеция от Полша през 1986 г., обяснява, че дискът идва от находка, открита през 1841 г. в гробница под църквата във Вейково.

Сиелски придобиват диска, заедно с енорийския архив на Вейково, който съдържа средновековни пергаментови хроники на латински, през 1945 г., когато бившата германска област става част от Полша след Втората световна война.

Член на семейството, който знае латински, разбира стойността на хрониките, датиращи от 10 век и превежда някои от тях на полски. Те споменават Харалд, друг факт, свързващ църквата във Вейково с него.

Близкият остров в Балтийско море и град Волин култивират викингската история на региона и издигат рунически камък в чест на Харалд Блутут. Всяка година се провежда и фестивал на славяни и викинги.

Крида казва, че дискът Курмсун е „феноменален“и настоява Вейково да бъде изследвано като мястото, на което е погребан крал Харалд, но все още няма планове за разкопки.