Италиански съд разреши на вдовица да се сдобие с дигиталното наследство на мъжа си

31.07.2022 Виолина Христова, Рим

Съдът в Милано разреши на вдовица да получи всички пароли за „дигиталното имущество” на починалия си съпруг. Тази присъда е на път да предизвика много полемики в Италия заради факта, че отваря пътя за нарушаване на правото за личен живот, коментира в.”Месаджеро”.

Жената, поискала това от съда, сега притежава всички пароли за личните профили в социалните мрежи на мъжа си, както и в iCloud пространството му. По този начин тя има ключовете за миналия му виртуален живот, където е съхранявал лични снимки, разговори, документи, а може би и следите от евентуални извънбрачни връзки.

Според съда въпросната жена се обърнала към него, за да получи достъп до паролите за Епъл, Майкрософт, Мета, след като и трите компании й отказали това заради мотиви, свързани с гарантиране на личния живот на потребителите си. Вдовицата обаче се аргументирала пред съда с желанието да потърси снимки и предсмъртни писма за децата си.

Сегашното решение на Съда в Милано на практика може да послужи като прецедент за много бъдещи искания за подобни разрешения.

Според адвоката на италианката –Марко Мелити, дигиталното имущество на даден човек може да бъде наследено от неговите наследници по същия начин, както се прави с писмата и снимките, пазени в чекмеджетата.

„Решението на Съда отговаря на интереса за закрила на малолетните наследници, но същевременно показва съществуването на нормативен пропуск в системата за защита след смъртта на данните, които се съхраняват в нашите профили в мрежите.

Общото правило, което може да бъде интерпретирано по различен начин, е свързано с факта дали продължава да съществува правото за личен живот на даден човек и след смъртта му, както и с възможността за упражняването му посмъртно от хора, легитимирани за това. По тази причина не е достатъчно да се подпишат общите правила на договора в момента на отварянето на даден профил в социалните мрежи, че не се дава оторизация на наследниците да имат достъп до дигиталния архив на починалия. Подобно желание трябва да бъде изразено по категоричен начин в нарочна клауза”, казва адвокатът пред в.”Месаджеро”.

Според мнозина експерти настоящото решение на Съда в Милано рискува да постави на риск волята ни за личен живот и желанието на всеки да отнесе в отвъдния свят някои тайни, свързани с лична кореспонденция или снимки, с цел да не нарани хора, които се озовават без тяхно знание в тази документация. Освен това би позволило на починалия да остави в наследство на близките си единствено онова, което изрично е разрешил той самият приживе, и би му позволило да отнесе в гроба си малките си тайни.