Френската легенда Жан-Луи Трентинян почина на 91-години

18.06.2022 24 часа
Френският актьор Жан-Луи Трентинян Снимка: Ройтерс
Френският актьор Жан-Луи Трентинян Снимка: Ройтерс

Френският театрален и киноактьор Жан-Луи Трентинян почина на 91-години, съобщи АФП.

Той "почина мирно от старост тази сутрин в дома си в Гар, заобиколен от близките си", уточни съпругата му, предаде БТА.

Сред най-известните филми на Жан-Луи Трентинян са "И Бог създаде жената", "Любов", Парите на другите", "Един мъж и една жена", "Три цвята: Червено". Изпълнил е около 160 роли в театъра и киното.

Филмът "Един мъж и една жена" на Клод Льолуш печели "Златна палма" в Кан през 1966 г.

През 1969 г. Жан-Луи Трентинян получава наградата за най-добра мъжка роля в Кан за изпълнението във филма "Z" на Коста Гаврас, а през 2013 г. - "Сезар" за най-добър актьор за "Любов" на Михаел Ханеке. Лауреат е и на наградата "Сребърна мечка" от Берлинале. Снимал се е също във филми на режисьорите Роже Вадим, Рене Клеман, Робер Осеин, Франсоа Трюфо, Еторе Скола. Партнирали са му Бриджит Бардо, Симон Синьоре, Жана Моро, Роми Шнайдер.

Последната изява на Жан-Луи Трентинян на големия екран е през 2019 г. в "Най-хубавите години от един живот" с Анук Еме и режисьор Клод Льолуш.

Животът на Жан-Луи Трентинян е белязан от драми. Жени се три пъти, от втората си съпруга има три деца - две дъщери и един син. Едната Надин умира като бебе. По-голямата Мари, която е успешна актриса, е убита от партньора си певеца Бертран Канта през 2003 г. Смъртта й потриса Франция и привлича вниманието към насилието върху жени. След кончината й Жан-Луи Трентинян не може да се съвземе 10 години. Синът му е актьор, сценарист и режисьор.

Жан-Луи Трентинян е роден в Пиоленк, Южна Франция, през 1930 г. Баща му е индустриалец и по негово настояване се записва да учи право, но бързо се отказва и преминава към актьорско майсторство. Дебютира в театъра през 1951 г.