Гримьорната на Стефан Данаилов беше първата спирка от "Ламбо сафари" (Видео)

16.06.2022 Мария Начевска
Стефан Данаилов
Стефан Данаилов

По случай 80-годишнината на Мастера стартира първото събитие от програмата, посветена на големия актьор.

Любопитни разкази и емоционални спомени със Стефан Данаилов, съчетани с образователни истории за софийските забележителности, представиха актрисата Силвия Лулчева и Росица Обрешкова, племенница на Мастера, на първата подобна обиколка из любимите места на български актьор. Всички, които искаха да научат повече за неговия живот, се събраха 10,30 ч пред Народния театър "Иван Вазов".

С тази обиколка, част от богатата програма на "Ламбо сафари", започна честването за 80-годишнината на един от най-обичаните български актьори. По този повод са включени много събития, посветени на Мастера, които ще продължат до 9 декември, рождения му ден.

Първата спирка от "Ламбо сафари" беше гримьорната на Стефан Данаилов в Народния театър. Там, той на дивана, за който Силвия Лулчева подкани хората да седнат, защото носил късмет, с капучино в ръка, преглеждал текстовете за пиесите, а записките му към тях, на които могат да се намерят дори и телефонни номера, още си стоят. Прозорчето на стаята никога не се затваряло, а когато става най-страшно за актьорите, те отиват и пипат табелката с името му, окачена на вратата на гримьорната. Точно до нея се намира Кристалното огледало от двореца на царя, което той много харесвал, защото на него изглеждал по-слаб и строен.

Обиколката продължи към НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където Мастера освен че е изучил хиляди студенти на това изкуство - актьорството, той им е преподавал и много житейски уроци, които и досега учениците му си спомнят и следват. Сатиричният театър "Алеко Константинов", театър 199 "Валентин Стойчев", където стоят отпечатъците на Стефан Данаилов, градинката "Кристал", където той среща голямата си любов Мария, бяха сред многото други места, които всички, желаещи да се докоснат до неговия свят, видяха.