Изхвърляй от живота си всичко, което НЕ носи радост

06.06.2022 Павлина Трифонова

Съвети за щастие от богаташ, който живее само с толкова, колкото може да носи в куфар.

Поскъпването на живота принуждава много семейства да преподредят приоритетите си, което неизбежно води до спорове кое е по-важно – дали купуването на по-нов автомобил, или планираната отдавна екзотична лятно почивка в чужбина. Обикновено мъжете държат на колата и аргументите им са, че тя ще е по-икономична и така ще се пестят пари от гориво. Жените пък настояват за пътуването, защото е възможно положението да се влоши още повече и то да не се осъществи въобще в близките години. Така неизбежно се стига до трудния въпрос – кое е по-важно и кое всъщност ще ни направи по-щастливи.

Мо Гаудат, който е написал няколко книги по въпросите на житейското щастие, смята, че то много малко е свързано с материални неща. Натрупвайки състояние от фондовите пазари и започвайки кариера в технологичния бизнес, той спира да се замисля как харчи още на 28 г. „На тази възраст вече бях директор на търговска компания с много висока заплата. Притежавах вила с басейн, две служебни коли и правех бизнес пътувания по цял свят. Имах прекрасна съпруга и две страхотни деца“, казва Мо Гаудат. Ставайки високопоставен шеф в „Гугъл“ по-късно, пък съвсем няма проблем да си купи каквото иска, но все усеща, че нещо не му достига да бъде напълно щастлив. Една нощ си поръчва онлайн два ретро автомобила „Ролс Ройс“. „Казах си: „Защо работя толкова усилено, ако не мога да си доставя малко радост?“ Когато колите дойдоха, ги гледах 20 минути, след което дори без да отварям вратата на едната, се върнах към нещастните си мисли“, разказва Гаудат пред „Дейли мейл“.

Животът му напълно се преобръща, когато губи сина си Али. Само на 21 г. момчето умира по време на операция от апендицит. Студент е в Бостън и отива да види семейството си в Дубай, но го заболява корем и го водят в болница. Лекарска грешка по време на операцията обаче води до фатален край. В първите дни Мо Гаудат не спира да се обвинява за случилото се, да търси възмездие и да изпитва гняв. Пита се дали не е можело да го заведе в друго лечебно заведение, дали не е било по-добре те да отидат да го видят с майка му и сестра му в Америка? В един момент си задава въпрос как Али би постъпил на неговото място.

„Той беше като вечно щастлив дзен монах. Почти никога не плачеше дори като бебе. Като тийнейджър ролите ни се размениха. Често аз го питах за съвет, защото той беше безкрайно щастлив, а аз непрекъснато депресиран“, признава Мо Гаудат. В един момент си спомня, че по време на безценните си разговори с Али всъщност са успели да създадат математическа формула на щастието. Според нея то е равно или по-голямо от разликата между събитията в живота ни и нещата, които сме очаквали да се случат в него. Точно този спомен помага на бащата да се отласне от дъното на разрушителната скръб и да започне да пише първата си книга. А също и един от последните разговори, които Али предизвиква в семейството. Буквално четири дни преди смъртта си той започва да разкрива какво обича или не у всеки един от членовете му. На баща си казва, че иска да прави повече неща, които зависят от сърцето му.

„Тогава си се представих като машина. До 23-годишна възраст винаги бях щастлив и после нещо се повреди. Започнах да търся какво е то. Дадох си сметка, че при раждането си всички сме щастливи, ако са задоволени елементарните ни нужди. След това започват да ни наслагват в главата, че формата на тялото ни е от значение, че е задължително да сме богати и успели, че всичките ни приятели във Фейсбук трябва да ни харесват. И ние им вярваме. Започваме да се адаптираме, за да бъдем успешни, но в процеса ставаме нещастни”, разказва Мо Гаудат. Затова решава да открие нещата, които го правят нещастен и да се опитва да ги изхвърли от живота си. Така постепенно се разделя с 16-те си автомобила, с високоплатената си работа в „Гугъл“ и с всичките си спестявания. Оставя малка част от тях за обучението на дъщеря си, другите раздава за благотворителност и инвестира в проектите си за обучение по житейско щастие. Пише книги, като последната му e как да адаптираме своя вътрешен глас. Излезе само преди дни, но вече е бестселър в онлайн книжарницата на „Амазон“.

Разделя се и със съпругата си, с която са заедно от студентските години в родния им Египет. Според Мо една от най-големите причини за нещастие в съвременния свят е изхабяването на романтичните връзки. „Има период на меден месец, в който всичко е прекрасно, но след известно време, ако не работи наистина добре, несъвместимостите започват да се показват. И ако стигнете до точка, в която осъзнавате, че това е нерешим проблем, сте длъжни да си кажете: „Опитах се, не се получи и дължа на себе си да живея в мирно, спокойно състояние и може би да намеря някой, който е по-съвместим“, посочва Гаудат. Той все още смята бившата си съпруга Нибал за най-невероятната жена, която е виждал, но и напълно я разбира, че се е отказала да го следва по света, докато обикаля да говори за пътя към щастието. Може да сме изгубили сексуалната си интимност, но имаме дълбока душевна връзка, която е безусловна и всъщност е вечна любов, обяснява Мо.

Сега той притежава само толкова, колкото може да побере в един куфар – 23 кг, колкото е разрешеният багаж в повечето авиокомпании. Носи евтини тениски и си купува нови маратонки, когато старите се скъсат. Все още работи по 12 до 14 часа на ден, но изобщо не чувства умора, както е било по време на бързата му кариера в света на високите технолотии. Смята, че причината е, защото сега прави всичко със сърце, а не с мозък, точно както Али му поръчва няколко дни преди да почине. „Обичам всяка секунда от живота си, въпреки че загубих сина си. Имам цел, която е противоположна на общата рамка на съвременния свят. Опитвам се да се обуча да живея с по-малко, затова наемам възможно най-малкия апартамент и всеки път се предизвиквам да намеря някъде още по-малко“, разкрива Мо Гаудат.

Как да пропъдим негативните мисли

Негативните мисли са един от основните разрушители на щастието. Затова е много важно бързо да проверявате дали въобще отговарят на истината и да предприемате действия за оправяне на нещата. Ако сте се скарали с някого например, обадете му се, напишете му съобшение, извинете се, въобще предприемете нещо, което може да заглуши сирените в главата ви, че сте постъпили лошо. Номерът е да сведете до минимум времето, през което оставате заседнали в страдание, за да можете да се върнете към състояние на щастие възможно най-бързо, казва Мо Гаудат.

Спрете да се сравнявате с другите, като избягвате социалните мрежи. Ако някоя новина ви разстрои, изключете радиото или телевизора. Старайте се да завършвате деня си с гледане на комедийно шоу и най-вече помагайте на другите, тъй като това носи винаги положителни емоции.

„Не е хубаво, че преминаваме през този период на екстремни икономически сривове. Но единственият начин да се справите с това е да приемете ситуацията и да си кажете: „Моето нещастие няма да оправи нещата“. Тогава, когато си спокоен, може би, ще намериш начин да пренастроиш финансите си, да измислиш как да спечелиш малко повече пари или да се изправиш срещу правителството и да го накараш да ти помогне“, казва бившият богаташ. Според него е много важно да приемем, че тежките събития са факт от живота, защото така можем трезво да преценим каква да бъде реакцията ни към тях.