Анди Флечър се покланяше последен на публиката, а сега си тръгна пръв (Видео)

27.05.2022 Спомен
Анди Флетчър от Depeche Mode
Снимка: Уикипедия
Анди Флетчър от Depeche Mode Снимка: Уикипедия

В края на всеки концерт Анди се покланяше на публиката, първо на хората отляво, сред това - отдясно. И си тръгваше усмихнат последен. Сега обаче си тръгна пръв.

Анди Флечър от Depeche Mode е починал. Това съобщиха от британската група в туитър.

"Шокирани сме и изпълнени с огромна тъга от преждевременната кончина на нашия скъп приятел Анди "Флетч" Флечър", пише в изявлението на Depeche Mode. И още: „Флетч имаше истинско златно сърце и винаги беше насреща при нужда от подкрепа, оживен разговор, добър смях или студена бира”.

Андрю Флечър е роден на 8 юли 1961 г. в Нотингам. В началото на кариерата си той свири на бас китара заедно с Винс Кларк. По-късно се мести в бенда Composition of Sound заедно с Винс и Мартин Гор. Тримата създават Depeche Mode с вокалист Дейв Геън.

„Депеш Мод“ е основана в град Базилдън през 1980 г. Името й идва от френското модно списание „Depeche mode“. Нейният стил отначало е ню уейв с елементи на ню романтик, а през 90-те години музикалните критици ги определят като алтернативна рок група.

Групата има 17 албума в Топ 10 на Великобритания и успех в международните класации с песни, сред които Enjoy The Silence, Personal Jesus и Just Can’t Get Enough.

Освен кийбордист, Флечър е мениджърът на групата и човекът за преговори и уреждане на всички формалности за Depeche Mode. 

Около него никога нямаше скандали, той никога не се обличаше или гримираше предизвикателно за разлика от китариста Мартин Гор и вокалиста Дейв Геън. Докато атлетичният Геън побъркваше публиката с движенията си на сцената, Анди Флечър оставаше някак си незабележим. Дори на всички снимки винаги е на заден план, може би за да не засенчва другите с ръста си от 1,90 м. 

В документалния филм „101“ на режисьора Дон Алън Пенебейкър от 1989 г. Флечър споделя скромно: „Мартин е авторът на песни, Дейв е вокалистът, а аз се мотая наоколо“. Малцина знаят, че именно Флечър спасява Геън през 1996 г., когато вокалистът изпада в клинична смърт след свръхдоза. 

През 2006 г. Depeche Mode зарадваха българските фенове с грандиозен концерт на стадион "Локомотив". 

Флечър беше човекът, който успя да запази групата дори в най-тежки кризисни моменти. Феновете знаеха, че благодарение на него бандата пускаше с добра периодичност нови албуми, последвани от световни турнета и уникални концерти. 

В края на всеки концерт Анди се покланяше на публиката, първо на хората отляво, сред това - отдясно. И си тръгваше усмихнат последен. 

Сега обаче си тръгна пръв.

Анди Флечър управляваше успешно своя ресторант в Лондон, оставя съпруга Грейн, за която е женен от почти 30 години, и две деца – Меган и Джои.