Икона с мощи на св. Гавриил идва в Ловеч на Лазаровден

15.04.2022 24 часа
СНИМКА: Свети синод на БПЦ.
СНИМКА: Свети синод на БПЦ.

С благословението на Ловчанския митрополит Гавриил тази събота, на Лазаров ден, в град Ловеч пристига икона с мощи на великия светец на нашето време преподобния Гавриил Ургебадзе, съобщиха от Светия синод на БПЦ.

Мощите са подарени с благословението на католикос-патриарха на цяла Грузия Илия II и ще бъдат изложени за поклонение в новия катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Светинята ще бъде донесена от Петър Петканов и ще пристигне в храма за светата Литургия на Лазаров ден. Мощите ще останат в църквата през целия ден на Лазарова събота и Цветница, когато Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи архиерейска света Литургия.

Животът на преподобния Гавриил е едно от великите откровения на Божията любов за нас съвременните християни, а името му е станало легенда не само в Грузия, но и в целия православeн свят. Мнозина вярващи в Грузия още помнят неговия напълнен с любов и грижа поглед, в който не би могло да се долови и следа от многострадалния път, по който е преминал през живота си - сред разпити и гонения от страна на безбожните власти, сред изтезания, затвор, лагери и мъки, сред оскърбления и насмешки. Мнозина вече са изпитали силата на неговата молитва пред Божия престол. Светите му мощи се покоят в манастира Самтавро и са обект на всенародна почит, и извор на изцеление за страдащи от всякакви нелечими болести.

Затова и пристигането на част от неговите свети мощи в Ловеч ще бъде велико Божие благословение за града и за цялата Ловчанска епархия.