Роднини и приятели почетоха паметта на Иван Вуцов, не е сред нас трета година

15.01.2022
Роднини и приятели почетоха паметта на Иван Вуцов, не е сред нас трета година
Велислав Николов

Роднини и приятели почетоха паметта на великия български футболист, треньор и ръководител Иван Вуцов в събота.

Те се събраха в столичната църква "Света София" и запалиха по свещ.

Иван Вуцов почина на 18 януари 2019 г. след кратко боледуване.

Той оставя следи главно като футболист на "Левски", макар в началото на кариерата си да има кратък период в "Ботев" (Пд), а в края - в "Академик" (Сф), където я завършва.

Играе в един от най-великите мачове в националния отбор - победата 2:1 над Белгия във Флоренция, допълнителен мач за класиране на световното първенство в Англия през 1966 г.

Като треньор той извежда "сините" до 1/4-финал в купата на УЕФА след победа над "Аякс" и свежда глава само пред "Барселона" на Йохан Кройф след епохална победа 5:4 на стадион "Васил Левски".

Под негово ръководство българският национален отбор се класира за световното първенство в Мексико, като по пътя натам нашите надделяха безпрекословно с 2:0 срещу европейския шампион Франция с Платини в състава си.

Последното ни класиране на финала на световно - през 1998 г. във Франция, също се държи донакъзе и на работата на Иван Вуцов, който тогава беше изпълнителен директор на БФС.

Пенсионира се през 2004 г. след последното класиране на България за финали на голямо първенство - европейското в Португалия.

След това дълги години беше автор на "24 часа" с аналитичната си рубрика "Футболни отзВУЦи".