Столетницата, преборила COVID, съветва младите да обръщат всеки яд на майтап

11.01.2022 Ярослава Прохазкова
Станка Стефанова приема розата от екипа на “24 часа” и вдига наздравица с чаша шампанско.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Станка Стефанова приема розата от екипа на “24 часа” и вдига наздравица с чаша шампанско. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

До днес Станка Стефанова мете двора, чете без очила, хваща се на хорото. Никога не е пазила диета, ракийка не отказва в компания, но цигара не е докосвала.

“Младите нека са търпеливи. Като мен да не се нервират никога. Да приемат всичко на майтап и смях и да си живеят. Аз така издържах. Можеш ли да си представиш, цял живот съм вдовица с две деца. Какво ми е било, аз си знам”.

Такива съвети дава на младите Станка Стефанова, която навръх Йордановден навърши 100 години и за празника събра голямото италианско (не само в преносния, но и в буквалния смисъл) семейство.

От Ботуша за празника дойдоха внучката Силвия със съпруга си Стефано Копелини, както и правнучките Изабел и Карина. В София до Станка пък са синът Костадин, снахата Здравка, другата внучка Боряна, съпругът ѝ Пламен и най-малкият правнук Алекс. Отгледала е две деца, две внучки, а вече се радва и на три правнучета.

Цял ден жената приема поздравления вкъщи.

Децата ѝ се радват, подсещат я какво да разкаже.

Треперят ми много, не знам с какво толкова съм го заслужила,

скромно казва жената.

В ранния следобед рожденичката получи огромен букет, кошница с подаръци, плакет на столицата и писмо от името на кмета на София Йорданка Фандъкова. Донесе ги лично секретарят на Столичната община Венера Милова.

“Да навършиш 100 години, е привилегия, която малцина имат, и означава, че вие събирате във вас мъдростта, ценностите и опита, необходими в живота на всеки. Нека още дълги години да сте опора и жива история за поколения роднини, приятели и близки”, е написала до столичанката Фандъкова.

Вечерта Станка Стефанова отпразнува юбилея с близките си в ресторант, където столетницата се хвана с младите на хорото. Всъщност в заведението имало и други рожденици, които помолили да се снимат със Станка. Искали да се докоснат до дълголетницата, дано прихванат и те от нейния жизнен дух.

Станка Стефанова е родена в Елхово, но от 1944 г. живее в София.

Пристигнала в столицата по време на Втората световна война като доброволка в Александровска болница, за да помага на ранените.

Не пия никакъв алкохол, отсича Станка в отговор на въпроса каква е рецептата за дълголетие. След бурния смях на децата смутено признава, че малко ракийка не отказва, когато се събере с компания. За ядене - каквото падне, никога не е пазила диета. Цигара обаче не е запалвала в живота си.

Първият удар бил, когато останала сама с две деца и на квартира под наем.

Съпругът ѝ починал при трудова злополука.

Никола бил електротехник, работел по поддръжката на един завод. Най-щастливите мигове пък са, когато жени децата.

Станка е шивачка. Цял живот работила до късно. Не лягала преди 1-2 часа през нощта. Най-спокойно за работа било, когато всички са заспали. С усърден труд събрала пари за апартамент в “Красна поляна”. Сред VIP клиентките на шивачката били народните певици Янка Рупкина и Надка Караджова, чиито песни Станка обожава.

Със стройната си фигура и умението да шие жената била винаги докарана.

“Без прическа на улицата не излизах.

Обичах да се контя", признава юбилярката.

Днес всекидневието на Станка не се различава много от това на току-що пенсиониралите се жени. Чете редовно пенсионерски вестник. Докато не го прочете, не става от масата. Вече вижда без очила.

Опитва се и да шие, но се ядосва, че трудно вдява иглата.

Редовно следи турските сериали. Често съседите я засичат да мете двора на къщата в центъра на София, където живее.

На 99 години Станка успяла да пребори коронавируса. Дошъл лекар да я прегледа и посъветвал близките да остане да се лекува вкъщи. Седнала едната внучка до нея и се разплакала. “Казах ѝ: и този път няма да ме загубите! Както хърках, изведнъж се засмях. Като че ли се уплаши болестта и избяга. Аз никога не се плаша от нищо”, обобщава житейските си възгледи столетницата.