Николай Младенов: Иван Станчов беше посланик на надеждата

24.11.2021 Николай Младенов
Иван Станчов
Иван Станчов

Посланик на надеждата!

В съдбата на всеки един от нас има хора, които оставят дълбоки следи и чиято загуба не може да бъде запълнена лесно.

В съдбата на всеки един народ има личности, чиито живот е вплетен в мечтите, страданията и надеждите на поколения. За мен и за много българи такъв беше и винаги ще остане Иван Станчов, който ни напусна днес.

Иван беше не само посланик и министър на България, той беше посланик на надеждата! Посланик на бездънната и изстрадана вяра, че всички българия можем да бъдем по-добри един към друг, по-съпричастни към хората в нужда и най-вече да гледаме с гордо вдигната глава към бъдещето.

Джони, както много хора го наричаха ласково, знаеше че за да си истински патриот трябва да познаваш както висотите на своята история, така и паденията й.

Той беше българин до мозъка на костите си.

Любовта му към Отечеството нямаше граници. Той търсеше и намираше вдъхновение за бъдещето във всеки един човек. Дипломат и градинар -- както сам обичаше да се представя.

Много хора мечтаят за свободна и демократична България, но и много хора лесно се отчайват и предават, притиснати от ежедневието.
Джони никога не се отчая до последния си дъх! Той никога не се предаде.
Когато говореше за обичната ни България, за изпълнената със страдание история на нашия народ, за любимата ни Варна, очите му светеха озарени от щастие. Той опиеняваше всички с таланта си да рисува с думи вдъхновяващи карти за Родината, такава каквато искахме всички да я видим - свободна и демократична. Картини, в които вплиташе общата ни -- българска и европейска -- история, личните си преживявания и достойнството на човек, който е преживял исторически катаклизми и не е загубил вяра в доброто.

В съдбата на всеки един от нас има хора, които оставят дълбоки следи и чиято загуба не може да бъде запълнена лесно...

След смъртта на татко преди 19 години този месец, кончината на Иван Станчов за мен лично е втората такава загуба.

Почивай в мир, скъпи приятелю!

Почивай в мир!

От фейсбука на Николай Младенов