Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина от усложнения след COVID-19

18.10.2021 Spomen.bg онлайн
Колин Пауъл / СНИМКА: РОЙТЕРС
Колин Пауъл / СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл e починал на 84-годишна възраст от усложнения, свързани с COVID-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той е първият чернокож, заемал толкова високи постове - началник на Обединените началник-щабове, което е най-високата позиция в армията на САЩ, както и държавен секретар при управлението на Джордж Буш младши.

"Той беше напълно ваксиниран. Искаме да благодарим на медиците от националния медицински център "Уолтър Рийд" за техните грижи. Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", съобщи семейството на Пауъл във Фейсбук.

По информация на източници от "Ню Йорк таймс" той е имал онкологично заболяване, което е отслабило имунната му система.

Колин Пауъл ръководи американската армия по време на Войната в залива през 1991 г., когато Ирак нахлува в Кувейт и САЩ се намесват. Тогава президент е Джордж Буш старши. През 2001 г. президент е неговият син Джордж Буш младши, който назначава Колин Пауъл за държавен секретар. Пауъл е известен като умерен републиканец и прагматик. 

Колин Пауъл два пъти посещава България като американски външен министър - през 2003 и 2004 г. Това са годините, когато България прави последни крачки към присъединяването към НАТО.

В памет на Колин Пауъл американският президент Джо Байдън нареди знамената на сгради на държавни органи и военни обекти да бъдат свалени до 22 октомври.