Кой все пак откри Америка? Злодеят Колумб с все по-малки шансове

12.10.2021 Петя Минкова

В САЩ напрежението тлее отдавна. Не искат да приемат, че масов убиец като Хитлер може да е техният герой. Дебатът върви от няколко години заради неистовата омраза към геноцида на Колумб.

Все повече историци припомнят факта, че преди Колумб доста европейци са стигали до бреговете им, но заради дългогодишните битки за независимост с Великобритания впоследствие се решава, че именно генуезецът първи е стъпил на бреговете им.

Историческите данни сочат, че преди него, изглежда, е имало и други, но американците едва сега започват да преоткриват миналото си.

Поради тази причина там упорито проучват хипотезата, че викингите откриват Америка 5 века преди Христофор Колумб.

Предводителят им е Лейф Ериксон,

чийто баща е изгонен от Исландия заради убийството на съседа си.

Дядо му също убива човек, макар и непредумишлено. Предполага се, че моряците достигат канадския остров Бафинова земя.

По-късно плават и до други канадски острови – Лабрадор и Нюфаундленд. Те прекарват там една зима, която се оказва доста по-мека от тази, с която са свикнали в Норвегия.

Има предположения, че откритието не е било плод на щастлива случайност, а викингите са знаели за маршрута от исландския търговец Бярни Херйолфсон, който стигнал дотам 10 години преди тях.

Вероятно заради високите руси бойци френският историк Жак де Майе допуска, че белият бог на ацтеките Кетцалкоатъл всъщност е друг викинг - Ярл Улман, чиито кораби акостират в Мексико и след това се отправят към Южна Америка.

Според Майе неслучайно легендите са, че именно Кетцалкоатъл открива пред местните тайните на металургията - занаят, който викингите владеели до съвършенство.

Испанската историчка Мария Лара Мартинес лансира друга версия. Според нея тамплиерите са открили Америка 200 години преди Колумб. През 1307 г. десет кораба на рицарите кръстоносци се отправят натам, за да се спасят от отмъщението на френския крал Филип Хубави.

Гонени от него, те изчезват безследно и инквизицията не може да ги залови, за да ги измъчва и ликвидира. Легендата е, че те отнасят в Новия свят безценно съкровище, което орденът съхранявал столетия.

Най-вероятно реликва, свързана с Исус Христос или с Граала. Според Мария Лара Мартинес те отплават от френското пристанище Ла Рошел, но други историци смятат, че са тръгнали от Ирландия с 10 или 12 кораба към бреговете на днешните земи на САЩ и Канада.

200 години по-късно роденият в Генуа Колумб стига до карибските острови.

Но ако си мислите, че само викингите и рицарите са претенденти да изместят Колумб от учебниците, много се лъжете. В САЩ има историци, които

смятат, че истинският им откривател е Америго Веспучи,

който в периода 1497-1507 г. стига до днешните земи на САЩ и Бразилия. Според някои учени заради неточни и непълни архиви може да е достигнал до тях дори преди Колумб да стъпи на Бахамските острови.

Американците дълго пренебрегват и откривателя Джон Кабот само защото именно той забива там ненавиждания от тях британски флаг.