Проклятието на Ледения човек мори учени

19.09.2021 24 часа
Учени изследват Ледения човек. Години наред Италия и Австрия се караха на коя страна принадлежи находката. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ
Учени изследват Ледения човек. Години наред Италия и Австрия се караха на коя страна принадлежи находката. СНИМКИ: РОЙТЕРС И АРХИВ

Cедем от учените, изследвали мумията на Ледения човек - Йоци, са мъртви - някои загиват, други са сполетени от болести в разцвета на силите си.

Има ли проклятие на древния алпинист, чието тяло е лежало в Алпите 5300 години? И макар че от няколко години духът изглежда смирен и вече не взема жертви, мистично настроените продължават да вярват, че поредицата смъртни случаи не е само въпрос на съвпадение.

През септември тази година се навършват 30 десетилетия от едно от най-шокиращите открития на XX в. На 19 септември 1991 г. на височина 3210 метра съпрузите Ерика и Хелмут Симон попадат на тяло, напълно запазено от алпийските ледове.

В началото германските туристи помислили, че е на загинал съвременен алпинист. Едва по-късно в лаборатория се установява колко древна е мумията. Оказва се, че тя е на цели 5300 г. Наречена е Ледения човек или Йоци, и започват да я изучават.

Тялото е толкова добре запазено, че италианската полиция започва разследване за „причините за смъртта“. Бързо е установено, че смъртта не е настъпила вчера или по-предния ден, а мумията е изхвърлена от ледника Вал Сеналес поради климатичното затопляне,

Откривателят й Хелмут Симон загива през октомври 2004 г. по същите места, където е намерен Йоци. Той отива там с надеждата да открие телата и на други древни хора от същото племе. И изчезва. По-късно се разбира, че е паднал в ледена пукнатина. Чак след гибелта на германеца започва да се говори за проклятието на Йоци. А Симон всъщност е четвъртата жертва сред хората, които са имали вземане-даване с мумията.

Веригата от смъртни случаи започва съвсем скоро след находката - още след като изсъхналото тяло е доставено за изследване в австрийския град Инсбрук. Там с мумията започва да се занимава съдебният лекар Райнер Хен. Скоро той загива в автомобилна катастрофа на път за конференция, където трябва да разкаже за първите си изводи от откритието. Няколко дни по-късно лавина затрупва планинския водач Курт Фриц. Отцяла група алпинисти, които били с него на склона, само той намира гибелта си под масите сринал се сняг. Курт е доставил с хеликоптер мумията до Инсбрук.

През лятото на 2004 г. в разцвета на силите си от скоротечен рак умира Райнер Хьолц, приятел на Хелмут Симон, който прави филм за Йоци. След погребението на Райнер самият Хелмут бил силно уплашен и повтарял: "Аз ще съм следващият."

На погребението на Симон пък е проф. Конрад Шпиндлер - оглавяващ групата на учените, които изследват Йоци. На въпрос на журналисти дали вярва в проклятието на мумията, той отговаря: "Аз съм човек на науката. Не вярвам в суеверия." Професорът умира от инсулт през април 2005 г. Междувременно си отива още един човек, замесен с Ледения човек. Инфаркт покосява Дитер Вернике, който участва в експедицията за пренасяне на тялото на Йоци от ледника до научната лаборатория.

Последната седма жертва е Том Лой - известен археолог и биолог от университета в Куинсланд, Австралия. Той изследва вещите на Йоци и неговата ДНК. Тялото му е намерено в дома му в Брисбейн през ноември 2005 г. без следи от насилие. Но причините за смъртта му остават неясни. Семейството твърди, че той отдавна е страдал от рядко заболяване на кръвта.

Нещо като последно предупреждение получава още един учен - Валтер Лейтер, професор от Инсбрук, изследвал вътрешните органи на мумията. Той завел американски колеги да им покаже мястото, където е намерен древният отмъстител. Групата попаднала в снежна буря. Лейтер измръзнал тежко и едва не загинал.

След всичко това как да не се заговори за древно проклятие, подобно на онова, което сполетява хората, разтревожили духа на египетския фараон Тутанкамон? Мистиците, вярващи в прокобата, имат различни теории за тази тъмна поредица. Според тях Йоци бил магьосник.

За това свидетелствали странните татуировки по тялото му. Те са 57 на брой и са направени със сажди, втрити в недълбоки нарези по кожата. Повечето са във вид на хоризонтални линии и са разположени на местата на точките за акупунктура. При това някои удивително напомнят хексаграмите от древната китайска "Книга на Промените", по която се гадае и до днес. Най-загадъчното е, че както знанията за биологично активните точки, така и хексаграмите са се появили в Китай около 1000 г. след смъртта на Йоци в Алпите.

Ледения човек не прилича на китаец, но анализът на неговата ДНК показва, че той не е родственик и на съвременните жители на Европа. Тогава откъде се е взел? Да се отговори на този въпрос не е възможно. Най-налудничавата хипотеза, свързана с Йоци, е, че той е

можел да пътешества във времето благодарение на мощно заклинание,

което в днешно време се обръща срещу хората, нарушили покоя му.

Има и по-умерена версия , че Ледения човек мъсти на потомците на онези, които са го убили.

Дълго време учените твърдяха, че Йоци е умрял от насилствена смърт - издебнат и убит от 7 древни хора. Но после стана ясно, че е починал от естествена смърт и е бил погребан в ледниците.

Откривателката Ерика Симон обаче достига пределна възраст и не вярва в проклятието. Тя дори получава награда от 150 000 за сензационната си находка от австрийското правителство. А братята Алфонс и Адре Кенис очевидно също не изглеждат плашливи. Именно на тях се удава чрез компютърна томография да възстановят точния образ на Йоци.