Времето е илюзия?

17.09.2021 168 часа
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

Времето е илюзия!” Алберт Айнщайн

Какво е “време” е един от спорните въпроси, който едва ли може да получи конкретен отговор. Физиците ще кажат, че това е величина, която измерва продължителността и последователността на събитията, други ще кажат, че времето не съществува и то е измислено от хората, за да им служи. Каква е истината не можем да кажем, но със сигурност знаем, че има едно устройство, което е създадено да измерва времето и е неизменна част от живота на съвременния човек. По всяка вероятност вече сте се досетили, че става дума за часовника. Днешната статия сме посветили на известни марки часовници, които са на пазара повече от 100 години. Вижте кои са те и научете малко повече за техните вълнуващи истории.

1. Blancpain - “Иновациите са нашата традиция”

Чудили си сте се някога, коя е най-старата марка часовници. Ако да, сега имате възможността да научите повече за нея. Смята се, че най-старата регистрирана марка часовници е Blancpain. Още един интересен факт е, че тя е създадена в Швейцария. Както всички знаем, швейцарските часовници са синоним на високо качество и точност. Това се случва през далечната 1735 г. и ако направим просто математическо пресмятане, ще установим, че Blancpain съществува от цели 284 г. Това е наистина дълго време! Но ако трябва да сме съвсем честни, през тези години, има периоди, в които бранда не е особено активен. В последните десетилетия обаче те произвеждат множество модели, които съчетават успешно традицията и модерния дух. Един от техните бестселъри е моделът Fifty Fathoms, който е използван от френската армия през 50-те години.

2. Festina- “Всяка секунда е емоция”

Следващото пътешествие с нашата машина на времето отново ни отвежда в Швейцария, този път през 1902 г. Тогава испанският предприемач Мигел Родригез създава марката “Festina”. През годините брандът успешно набира популярност и постепенно се разширява, като в тяхната група се включват още Lotus, Jaguar, Candino и Calypso. Днес Festina продават над 5 милиона часовника всяка година и се налагат като предпочитан бранд в много страни по света. Една от последните им колекции “Festina Always Fits” представя елегантни и висококачествени часовници, а рекламно лице на кампанията е харизматични актьор Джерард Бътлър. Ако вече сте се изкушили и искате да притежавате някои от техните модели, ще ги откриете на достъпни цени.

3. Rolex - “Корона за всяко постижение”

Ако е часовник, нека да е Rolex. Днес марката е една от най-харесваните и най-разпознаваемите по целия свят. Редица известни личности - от спортисти, до актьори и бизнесмени, носят техен модел на китката си. Rolex е една от компаниите, които също може да се похвали с това, че има цял век опит зад гърба си. Тя е създадена през 1905 г. в Лондон, а през 1919 г. е преместена в Женева, Швейцария. През 2012 г. компанията регистрира печалба от над 7 милиарда долара, а служителите на компанията наброяват почти 3000 души.

4. Seiko - “Винаги една стъпка пред останалите”

Seiko е един от най-известните японски производители на часовници. Историята на компанията започва още през 1881 година, когато нейният създател отваря малък магазин за поправка на часовници. Постепенно бизнесът му се развива и той започва не само да поправя, но и да ги произвежда. Дело на Seiko са първият ръчен часовник в Япония, а през 60-те години пускат в продажба първия в света кварцов часовник, който изцяло революционизира пазара. Не случайно тяхното мото е “винаги една стъпка пред останалите” и те го доказват всеки път.

5. Patek Philippe - “часовник, който пазите за идните поколения”

Patek Philippe е швейцарски бранд за луксозни часовници, основан през 1835 г. Те са се превърнали в символ на изящество, майсторска изработка и безпрецедентно качество. И до днес компанията произвежда някои от най-добрите часовници в света. Компанията поддържа изключително висок стандарт за качество, затова и техните модели наистина са толкова устойчиви, че могат да се предават през поколенията.