Триумфалната арка почти опакована по проект на Кристо (Снимки)

09.09.2021
Моменти от опаковането на Триумфалната арка

СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА БИНЕВА, ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ
Моменти от опаковането на Триумфалната арка СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА БИНЕВА, ДИРЕКТОР НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В ПАРИЖ

За откриването на 18 септември у нас се правят 3 изложби.

Триумфалната арка в Париж вече е почти опакована по проект на Кристо и въпреки че още не е открита официално, парижани и гостите на града вече я снимат и публикуват кадрите си в социалните мрежи.

Впрочем всеки грандиозен проект на Кристо и съпругата му Жан-Клод се радва на подобно внимание в цял свят, тъй като изкуството им винаги е с кратък живот. И сега е така - арката ще е изцяло опакована от 18 септември до 3 октомври.

Подготовката започна още на 18 юли, а довършителните работи, които се правят сега, трябва да приключат за официалното откриване.

Арката е обвита с 25 000 кв. м рециклируема полипропиленова материя, която се фиксира с 3000 метра червено въже, също рециклируемо. 14 милиона евро струва реализацията на тази инсталация, чиито първи планове са направени от Кристо и съпругата му Жан-Клод през 1962 г.

Посмъртното изпълнение се прави под надзора на племенника на Кристо Владимир Явашев.

София ще отбележи откриването на инсталацията с 3 изложби на Кристо. На 9 септември се открива първата самостоятелна ретроспективна изложба на българския художник и Жан-Клод. Експозицията в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя селекция от офсетови оригинални литографии с ръчен подпис от Кристо, като някои от тях се и продават.

Същевременно от 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември Националната художествена академия и Софийската градска художествена галерия представят съвместно две изложби на открито в Градската градина и в градина “Кристал”. В първата са включени фотографии на неговите начални опити в сферата на пакетажа, а пред “Кристал” са снимки на вече реализирани проекти.