Великият Андрю Карнеги: Ако умреш богат, си се провалил

24.11.2021 Павлина Трифонова
Сн. Уикипедия
Сн. Уикипедия

Или защо все повече милионери лишават от наследство децата си.

Няма ли стара поговорка, че ако умреш като богат човек, си се провалил. С тези думи Даниел Крейг посрещна новината, че оглавява класациите на най-платените актьори в Холивуд. Макар премиерата на последния му филм за Джеймс Бонд да се забави с 18 месеца заради пандемията, 53-годишният актьор успя да направи друга скъпа роля в поредица на “Нетфликс”. Твърди се, че Крейг е подписал договор за 100 млн. долара, за да участва в две продължения на “Вади ножовете” и повече няма да се превъплащава в образа на Агент 007, който му донесе световна известност.

Така състоянието му вече достига 160 млн. долара, което, изглежда, създава леки притеснения на актьора и той е на път да се присъедини в клуба на милионерите, които не смятат да завещават богатството на децата си. “Намирам го за отвратително и моята философия е да се отърва от него или да го раздам, преди да си тръгна от този свят”, казва Крейг в интервю за списание Candis. Той е баща на две момичета. От връзката си с актрисата Фиона Лудън има 29-годишна дъщеря, а от настоящата си съпруга Рейчъл Вайс – двегодишна. Бащата обаче не иска да им оставя големи суми.

Казва, че се е вдъхновил за това си решение от известния бизнесмен и филантроп Андрю Карнеги, който раздава 90% от милиардите си за благотворителност, изграждане на библиотеки и концертни зали, преди да почине през 1919 г. Неговото верую, че богатите имат морален дълг да помагат за създаване на полезни за обществото неща, се споделя и от други състоятелни предприемачи по-късно.

Повече за великия Андрю Карнеги вижте ТУК.

Освен това през последните години прави впечатление, че всички оглавяващи някакви класации за богатство, много бързо декларират намерение да не го оставят единствено на децата си, както правят повечето хора. Причината е, че обикновено става въпрос за хора, които сами са изградили своята бизнес империя благодарение на лични качества и амбиции и искат да видят подобна успешна формула и у своите наследници, а не просто да им напълнят банковите сметки, осигурявайки им безпроблемен живот

Например основателят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан обявиха още при раждането на първата си дъщеря, че ще даряват приходите от 99% от акциите, които притежават в компанията през целия си живот. 37-годишният основател на социалната мрежа трайно се е настанил в челната десетка на най-богатите хора в света, като се твърди, че състоянието му е достигнало 100 млрд. долара по време на пандемията, когато фейсбук се превърна в един от основните източници на комуникация. Зукърбърг създава социалната мрежа още докато е студент в Харвард. Затова той и съпругата му смятат, че всяко дете трябва да има шанс в живота и решават да финансират различни благотворителни проекти за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство.

“Да оставиш огромна сума на децата си, е мечешка услуга. Те трябва да открият свой начин да печелят и свой път. Едно огромно наследство по-скоро ще се превърне в пречка”, обяснява Бил Гейтс, който е втори по богатство в света според класацията на списание “Форбс”. Още преди да се разведе със съпругата си, основателят на “Майкрософт” реши да завещае само малка част от богатството си от над 100 млрд. долара на своите три деца и всички спестени средства да отиват за благотворителни проекти на семейната фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Твърди се, че той им е оставил по 10 млн. долара, за да получат отлично образование и да имат първоначален капитал, ако решат да развиват собствен бизнес.

Наследниците на друга голяма звезда от революцията на информационните технологии също са лишени от милиарди. Основателят на “Епъл” Стив Джобс не посочва какво точно да получат четирите му деца, преди да почине през 2011 г., но наскоро съпругата му разкри, че няма да е много. Вдовицата Лорън Пауъл Джобс, която е известен филантроп, заяви, че не се интересува от увеличаване на богатството от поколение на поколение. “Стив не искаше това. Ако живея достатъчно дълго, всичко ще свърши с мен”, каза Лорън, която има фондация, бореща се със социалното неравенство. Според нея ситуация, в която малка група хора контролира значителна сума пари, е грешна и несправедлива. “Ние видяхме това на границата на XIX и XX век при семействата Рокфелер, Карнеги и Форд. Такова натрупване на богатство е опасно за обществото. Не бива да съществува”, посочва съпругата на Стив Джобс, която наследява от него 27 млрд. долара.

Същия принцип споделя и певецът Елтън Джон. Той и партньорът му Дейвид Фърниш са родители на две момчета, родени от сурогатна майка. Състоянието им се оценява на над 400 млн. долара, но синовете им няма да го наследят цялото. “Разбира се, искам децата ми да живеят луксозно, но съм против да получават всичко наготово. Мисля, че това ги разваля”, разсъждава английският певец.

Сънародникът му и топготвач Гордън Рамзи, който има 5 деца и 190 млн. долара, е още по-краен по отношение как наследниците му ще харчат неговите пари. Веднъж той разбира, че една от дъщерите му е летяла в първа класа от Ню Йорк до Лондон и вдига луд скандал. “Разкритието” става случайно, тъй като Тили щастливо споделя, че е седяла до Дженифър Лопес. Това вбесява бащата, който е забранил на децата си да летят в първа класа, докато сами не могат да изкарват парите си. За мен най-важното е те да останат стъпили на земята, казва Рамзи. Той е бивш футболист, отгледан в общинско жилище, и от малък е принуден да изкарва прехраната си сам. Иска да научи и децата си да бъдат такива. Решили са със съпругата му да им помогнат да си купят жилище, но като им дадат само 25% от необходимата за него сума. Останалите си спестявания смятат да дарят за справяне с бедността.

Има курсове за справяне с бремето на парите

Дори да изглежда много вдъхновяващо известни хора да харчат милионите си за благотворителност, а не за децата си, британско проучване показва, че 75% от фамилните състояния се предават на следващото поколение. Това води до създаване на една класа много по-привилегирована и отделена от останалото човечество. Децата на милионерите като цяло живеят по-дълго, учат в най-добрите училища, печелят повече и се откъсват от начина на живот, който водят останалите хора.

Грижата за тях е толкова сериозна, че се е развил и световен консултански бизнес, който да ги подготви как да носят най-добре бремето на богатството. Някои от курсовете започват още на 5-годишна възраст на детето чрез настолни и ролеви игри, през които то да разбере повече за наследството. Таксите за подобни занимания са сериозни. В САЩ например годишната подготовка на милионерски наследник струва около 200 000 долара. Тя включва сесии със специалист по фамилна история и двама треньори по динамика на богатството.

Задачата им е да предотвратят всички възможни негативни въздействия на многото пари и нежелани дефекти в комуникацията между членовете на богатата фамилия.

Майкъл Коул, който е директор на компания с такъв консултантски бизнес, казва, че стремежът им е да опровергаят известна поговорка, която се оказва, че съществува на много езици и най-общо има следния смисъл – първото поколение натрупва състоянието, второто си живее живота и харчи парите, а третото ги пропилява и окончателно се връща към бедността. На английски тя звучи – от дървените чехли до дървените чехли, а на японски – от купичката ориз до купичката ориз на ден.

“Успехът е лесен. Това е процес, който изисква да правиш всеки ден неща, които те приближават към реализацията на мечтите и постигане на целите. Част от това е да четеш всеки ден по минимум 30 минути единствено с цел образование. Ако пренебрегнеш един компонент, целият процес се разпада”, смята Томас Корли, който е автор на книги за навиците на богатите.

В София, близо до НДК има една малка улица, която носи името на Андрю Карнеги.