Вижте недостъпния параклис на Св. Йоан Рилски в Хилендар

18.08.2021 Георги Милков
Снимки: ГЕОРГИ МИЛКОВ
Снимки: ГЕОРГИ МИЛКОВ

Параклисът на Св. Йоан Рилски в Хилендарския манастир е недостъпен за богомолци. Намира се в камбанарията, а пътят към него минава през вътрешните помещения на крилото, в което са килиите на монасите и затова не се допускат външни хора.

Малкото българи, допуснати там през годините, са влизали с благословията на игумена. Когато през 2019 г. нашата малка група успя да получи разрешение, вратата на параклиса не беше отваряна от много дълго време и ръждивият ключ едвам превъртя резето. 

Днес е денят на Св. Йоан Рилски Чудотворец - небесен закрилник и покровител на българския народ, което е повод да покажем няколко снимки от вътрешността. В параклиса на Св. Йоан в Хилендар няма електричество и затова кадрите са правени на оскъдна светлина с телефон. 

Слава Богу това свято място е увековечено преди много години сантиметър по сантиметър на фотолента от покойния проф. Михаил Енев - един от най-сърцатите наши изследователи на Света Гора. Но тъй като за съжаление тези свидетелства не могат да се намерят в интернет, днес ви показваме тези не толкова качествени снимки от телефон, за да успеят повече българи (и особено жените, които нямат достъп до Атон) да видят как изглежда параклиса, в който е изографисано цялото житие на най-големия български светец. 

На същото това място се е молил Св. Паисий Хилендарски, а брат му - хаджи Вълчо от Банско е платил всички разходи по направата на параклиса. Заради това над вратата стои добре запазен ктиторски надпис с неговото име, а самият хаджи Вълчо е изрисуван на една от стените. Докато той ктиторства, а отец Паисий пише "История славянобългарска", то третият им брат - Лаврентий (Лазар Хадживълчев) е бил игумен на Хилендарския манастир.