Божи знак: Внезапно се отдръпна водата над потопената черква в Жребчево

08.08.2021 Ваньо Стоилов
Дядо Киприан влиза в потопената черква за началото на църковната служба.
Дядо Киприан влиза в потопената черква за началото на църковната служба. Ваньо Стоилов

Дядо Киприан пак служи за здраве в потопената в язовир "Жребчево" черква.

 

Днес, в деня, в който Православната ни църква почита Свети Емилиан изповедник, старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет и молебен в потопената от язовир "Жребчево" и изоставена черква "Свети Иван Рилски". Любопитното е, че

само допреди два дни храмът беше залят от вода и

достъпът до него по суша беше невъзможен.

Внезапно водата се отдръпна и църковната служба стана възможна.

В това десетките миряни, дошли на брега на язовира за службата, провидяха Божия промисъл. "Господ си иска службата", коментираха смирено те.

"По милост Божия, в последните няколко дни водата се изтегли от храма и Свети Иван Рилски ни позволи днес да служим тук. Благопожелавам на всички здраве, мир и дълголетие и вярвам, че следващата година пак ще може да продължим традицията и да отслужим света литургия. Вярата, надеждата и любовта са тези, които ще ни крепят в живота", каза владиката. Архиереят се помоли и за страдащите от бедствията в последните дни.

По документи църквата "Свети Иван Рилски" днес не съществува в правния мир, тя е част от чашата на язовир "Жребчево".

Храмът, който е строен през 1891 г. и осветен година по-късно, е заличен от картата през 1965 г. заедно с някогашното село Запалня в община Твърдица, изселено заради строителството на язовира. Последната служба в него е на 28 април 1963 г., когато тук поп Драган Стойков венчава сина си Стойко.

Оцелялата по чудо църковна сграда, макар и без покрив, привлича десетки туристи, особено в дните, когато водата се е отдръпнала и достъпът до нея е лесен. През август 2019 г. тук за първи път служи старозагоркият митрополит Киприан. Тогава владиката даде дума да служи в потопената черква всяка година по време на Богородичния пост през август.

Той се зае и да озакони отново храма, който сега не съществува по документи, както и да го укрепи. "Документите вече са внесени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което трябва да ги предложи за обсъждане на заседание на правителството. Процедурата по закон е дълга, преди собствеността върху черквата да бъде прехвърлена на нашата епархия", съобщи днес пред "24 часа" дядо Киприан.

Наред с това боголюбиви християни вече започнаха със собствени средства да реконструират и частично да възстановяват храма. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Изграден е импровизиран олтар с икони, пред който вярващите палят свещи.