Небесните сълзи на Свети Лаврентий мъченик

10.08.2021 Spomen.bg онлайн
Сн. Pixabay
Сн. Pixabay

На 10 август Църквата литургично чества празника на Св.Лаврентий. Всяка година в нощта на 10 август, очите на милиони хора по света се издигат към необятното небе, за да доловят полета на една падаща звезда. Този ден римляни наричат "огньовете на Св.Лаврентий" и го свързват с падащите звезди на 10 август, тъй като точно на този ден става преминаването на астероидите от съзвездието Персей в орбитата на Земята, предава Радио Ватикана.

В действителност, още от незапомнени времена, тази нощ е свързана с мъченическата смърт на Свети Лаврентий, който е погребан в едноименната базилика на Виа Тибуртина в Рим. Според преданието, падащите звезди са пролетите от него сълзи по време на страданията, а лутащите се в небето звезди слизат на земята само в деня, в който е умрял Лаврентий. През нощта на 10 август, всеки който си спомни страданията и болките на светеца, при падането на звезда от небето може да си пожелае нещо, което ще се осъществи през годината.

Свети Лаврентий е млад дякон, живял в Рим през ІІІ век, а негово задължение е било да раздава на бедните това, което християнската общност е дарявала за нуждите на братята. Но древни документи посочват също, че е бил също и архидякон на Папа Сикст ІІ, т.е първият от седемте дякона в служба на Римската Църква. Но през 258 г. император Валериан забранява на християните да се събират за молитва, да посещават катакомбите на града, за да отдават почит на техните мъртви и осъжда на смърт всички дякони и презвитери. Сред арестуваните духовници е и Папа Сикст ІІ, който срещайки Лаврентий по пътя към затвора, му предава своите последни заръки: да не липсва никога служението в християнската общност.

Префектът на Рим, убеден че Църквата притежава несметни богатства, задържа Лаврентий и му заповядва са му ги предаде. Лаврентий, отговаря че се нуждае от време, и след като раздава на бедните предадените му дарения, се връща при Префекта на града съпроводен от болните, бедните и емигрантите, казвайки: „Ето, това са богатствата на Църквата”.

Лаврентий е осъден на смърт.

Според едно древно свидетелство от свети Августин, знаем че Лаврентий е „изгорен на една решетка”. Неговото мъченичество вдъхновява многобройни произведения на изкуството.

Свети Лаврентий е третият покровител на Вечният град, след Светите апостоли Петър и Павел.

В негова чест в Рим са издигнати 34 църкви.

Преди да се отправи към мъченическата смърт, Лаврентий издига благодарствена молитва към Господа, казвайки:

„Благодаря ти Господи, че заслужих да премина през вратите на Твоето Царство”.

За вярващите в Исус, небесните сълзи на Свети Лаврентий са знак за надежда.