Мнозина ходят в Перу не заради Мачу Пикчу, а за ритуала ауаяска

24.07.2021 Spomen.bg онлайн
Снимки: PIXABAY
Снимки: PIXABAY

Тайнственият свещен кръст на инките, известен като Чакана, бил дървото на живота за тях. Той съдържал три символа, описващи етапите от раждането до смъртта.

Първият етап или горният свят показва звездите, небесата, боговете и други неземни същества. Вторият символ е средният свят или животът на инките, а третият представлява смъртта и подземният свят.

Интересното е, че Чакана имал особена връзка със съзвездието Южният кръст.

Инките вярвали, че звездите могат да помагат на хората по земята.

Древните моряци и техните партньори използвали кръста, за да се движат в океаните. Те вярвали, че ако разберат накъде е юг, използвайки този кръст, ще намерят и север, изток и запад. 

За инките, които не са известни със своите океански приключения, Южният кръст служел за намиране на точно време за засаждане и събиране на културите им.

Великите открития на инките

Преследват мързела като престъпление и създават чудеса, които изумяват учените и до днес. Медиците им правят сложни черепни операции с 80% преживяемост. Без да познават колелото и желязото, строят съвършени сгради, непоклатими при земетресения. Не са имали телефони, но си предавали информацията със скорост 245 км на ден.

Неслучайно първата цивилизация, изкоренила мързела с помощта на религията си, е създала едни от най-впечатляващите открития в света.

Освен уникалната архитектура и монументи като Мачу Пикчу, инките са оставили невероятно солидни пътища, изключителна инфраструктура, подземна канализация и водоснабдяване. Модерното им земеделие изумява учените дори днес. Цивилизацията развила своя

писмена и цифрова система,

на базата на които събирала данъци и гъвкавата й социална политика достигала до всички. Когато реколтата била лоша, владетелят Сапа инка поемал грижата за прехраната на населението и помощите за бедните.

Съвършената дисциплина в империята се крепяла основно на страха от кървавите жертвоприношения Капакоча на деца.

Наред с това жреците на инките имали и невероятни прозрения. Още от самото възникване на империята малко след 1430 г. те предсказали, че тя ще загине при 13-ия Сапа инка. Случайно или не, именно

тогава пристигат алчните за злато испанци на Ернандо Кортес,

които освен оръжията си пренасят и смъртоносни за тази цивилизация заболявания. При масовия геноцид и епидемии 20-ина години след убийството на 13-ия фатален император 70% от населението или 7,7 млн. души умират.

Само стотина години преди това обаче тази 10-милионна цивилизация удивително бързо придобива

впечатляващи инженерни и архитектурни знания,

за да остави за поколенията красиви цитадели като Мачу Пикчу. Археолозите са категорични, че сградите им са истинско чудо за култура, която не познавала колелото, стоманата и желязото.

Ако сте решили да пуснете откривателския си дух от бутилката на всекидневието, изберете Перу, съветва Станимир Станев в предаването „Покана за пътуване“ на БНР. Но си запазете поне десет дни. Държавата на инките определено не е място, в което просто да се отбиеш. Дина Темелкова е обикаляла неуморно близо три седмици, крайно недостатъчни за човек, който не се задоволява само с пиенето на коктейли на плажа.

Въпреки височинната болест Дина си е спестила единствено изкачването на Рейнбоу маунтин на 5300 метра. 

„Още от летището ни дадоха да пием чай от кока, бонбони от кока, мехлем от кока. Само така можехме да преодолеем височинната болест, чиито симптоми са адско главоболие, гадене, слабост. Въпреки това Перу е място, което те омагьосва и те кара да се влюбиш. Кацнахме в столицата Лима, но тя се оказа най-неинтересната от цялото пътуване. Навсякъде срещахме местни хора, облечени в националните си носии, които водеха малка ламичка или агънце. Изкарваха си прехраната чрез снимки с туристите, но пък няма по-хубаво усещане от това да гушнеш такова дружелюбно животинче. На езерото Титикака видяхме плаващите острови, изкуствено изградени от трева и кал. Колибите върху тях бяха от същия материал, но пък със соларни батерии, сателитни чинии и интернет.

Невероятно красиви градове са Арекипа и Куско с малките и кокетни ресторантчета, кафененца, църкви от колониалния период, пъстри пазари.

А на Мачу Пикчу извадихме невероятен късмет. Цяла седмица преди нашето идване беше валяло и туристите бяха намалели силно заради изключителната кал. Ние стигнахме до върха с влак. Всички се чудеха на прекрасните снимки, които съм направила без нито един човек на тях.

Перу е доста модерна в момента дестинация за хора от Западна Европа и Северна Америка не само заради пустинята Ика, Наска и историческите паметници на инките.

Много от посетителите идват и заради ритуалите с ауаяска.

За незапознатите пояснявам: става дума за отвара от гигантска южноамериканска лиана и други билки, предизвикваща силен ефект, който води до усещане за промяна на съзнанието, пречистване от негативните енергии и достигане до познание за вечната природа на душата. Освен ауаяската, халюциногенна напитка е и чаят от кактус Сан Педро.

Срещите с местните шамани невинаги са безопасни и изискват предварителна подготовка – човек не бива да е пил алкохол няколко дни преди ритуала и поне 24 часа да е бил на пълен глад“, предупреждава Дина Темелкова.