ФОТОАЛБУМ: 50 г. безсмъртие за Гунди и Котков

Уникални снимки на футболните легенди на България и “Левски” и драматични кадри след трагедията на 30 юни 1971 г.

Знакът за вечност стои срещу рождените дати на Георги Аспарухов и Никола Котков от 30 юни 1971 г., когато футболните легенди на България и “Левски” загиват в жестока автомобилна катастрофа.

Гунди и Котето пътуват от София за Враца, за да участват в юбилеен мач по покана на врачанския “Ботев” по повод 50-годишнината на клуба. Около 11,30 часа край прохода “Витиня”, на 52-ия километър от София, от пътя от Арабаконак изскача камион с тежко ремарке, който препречва фатално пътя на колата. Въпреки 30 м следи от спирачен път разстоянието не стига. Алфата на Гунди се забива в резервоара на тежката машина. По колата плисва бензин. Възпламенява се. Футболните легенди и качен от тях човек на стоп загиват в пламъците.

50 години след трагедията ви представяме непубликувани досега снимки, предоставени на “24 часа” от фонда на вестник “Вечерни новини” в Държавен архив - София.

 

550 000 се прощават с футболните идоли

“24 часа” ви показва фотоси от несъстоялото се поклонение на “Герена”. Случилото се на 2 юли 1971 г. е може би единствената неподправена и неорганизирана по тогавашните методи проява на народна любов и почит към паметта на две искрено обичани личности.

Около 550 хиляди българи изпращат двамата велики футболисти. Нещо без аналог в годините, в които България е част от социалистическия блок в Източна Европа. Затова то стряска жестоко тогавашните властници от БКП. Те всячески се опитват да изместят центъра на вниманието от погребението на Гунди и Котков. Това обаче е невъзможно.

Хората се информират от уста на уста за възможността да се сбогуват с идолите си на стадиона, който по-късно е кръстен на Георги Аспарухов. Но така и не успяват.

Явно се преценява, че това ще доведе до още по-голяма показност на народната любов към Гунди и Котков, и то в дните след смъртта на трима съветски космонавти, екипаж на “Союз-11”.

Разбира се, че ковчезите с тленните останки на Аспарухов и Котков са изнесени от стадиона и се отправят към гробищата в “Орландовци”. Хората веднага се ориентират да напуснат стадиона и се организират в шествие, което да съпровожда автомобилите с ковчезите и тези зад тях. На практика поклонението се провежда по пътя към гробищата.

Снимките от 2 юли 1971 г. са предоставени на “24 часа” от 12-годишния тогава Радостин Янков и са снимани от чичо му Огнян Ризов, който го води за първи път на “Герена” и го взема със себе си там и в деня на погребението на Гунди и Котков.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете