Боян Петров щеше да празнува 50-годишен юбилей, ако не беше останал завинаги на връх Шиша Пангма

Българският алпинист Боян Петров щеше да празнува своя 50-годишен юбилей днес. Той изчезна през май 2018 г., докато изкачваше връх Шиша Пангма в Хималаите. 

Боян Петров е роден на 7 февруари 1973 г. в София. Израства в квартал Княжево и се увлича по пътуванията, планините и дивата природа още от дете. 

През 1997 г. завършва магистратура със специалност зоология и екология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Петров продължава кариерата си в Националния природонаучен музей при БАН. 

Алпинистът боледува от рак два пъти и успява да се излекува. Страда от диабет тип 1. Историята му в алпинизма е богата и наситена с травми. През 2008 г. чупи крака си при катерене в Алпите. През 2009 г. пропада в ледникова цепнатина на слизане от връх Гашербрум II. Изваден е от група испански алпинисти. През 2013 г. катастрофира с мотора си и отново чупи крака си. 

През 2014 г., с пирони във възстановяващия се крак, успява да изкачи върховете Кангчендзьонга, Броуд Пик и К2. На слизане в базовия лагер получава хипогликемична криза и губи съзнание. 

През 2016 г. е блъснат от кола в Кресненския пролом. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и бива хоспитализиран във Военномедицинска академия в София в тежко състояние с опасност за живота. Възстановява се и през ноември 2016 г. прави първия си лек преход. 

Борбата с живота и постиженията му в алпинизма го превръщат му носят Годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм три пъти - през 2014, 2015 и 2017 г. През 2016 г е избран за мъж на годината. 

През май 2018 г. изчезва, докато изкачва връх Шиша Пангма. Забелязан е за последно в началото на май. Издирването му е неуспешно и прекратено около 16 май. 

На 20 май 2018 година, 17 дни след като Боян Петров е забелязан за последен път, многолюдно шествие изкачва тренировъчната му пътека от Княжево до Копитото в знак на почит към личността му. Тялото му така и не е открито.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете