Анахид Тачева угасна, без да си спомни хубавите дни и хората в живота си

Тежка деменция порази легендарната тв говорителка в последните ѝ години. Поклонението е на 23 ноември в софийската черква “Свети Седмочисленици”.

Месец и три дни, след като навърши 82 години, Анахид Тачева си отиде завинаги.

Легендарната тв говорителка угасна на 18 ноември 2022 г. далече от родината си от тежка деменция. Накрая тя не е познавала нито приятелите си, нито дори близките и роднините си. Така посрещна и рождения си ден на 15 октомври, без да си спомни хубавите дни и хората, съпътствали я в живота ѝ.

Поклонението ѝ ще бъде в сряда, 23 ноември, в софийската черква “Свети Седмочисленици”, защото трябва да бъде докарана до София. Така малката ѝ дъщеря, която носи нейното име - Анахид, е обяснила на всичките ѝ роднини. Обадила се е и на сестрата на майка си - Лина, която живее в Италия от 17-годишна. Тогава, още непълнолетна, 69-годишната днес жена се омъжва за италианец и заминава с него за родината му.

Ани, както всички наричат дъщерята на тв говорителката, е уведомила и брата на майка си. Той е средното от трите деца в семейството и живее в САЩ, където и Тачева прекарва последните години от живота си.

Дъщеря ѝ заедно с внука на Тачева - Димитър Цонев-младши, който носи името на баща си - популярния и обичан тв водещ, са неотлъчно до красивата говорителка през последните месеци заради бързо прогресиращата ѝ деменция.

Болестта я поразява значително от 3-4 години насам, разказват близките ѝ. А тя е жена, която

винаги е поддържала формата си с много спорт, много сън и здравословни диети

“Много е тъжно. Цял живот е работила с мозъка си и непрекъснато е упражнявала ума си. Навремето е учила наизуст дълги текстове, за да ги представя на екрана. Не е спирала да чете книги. И въпреки това се разболя”, казват близките ѝ.

Впрочем точно със способността си бързо да учи реплики наизуст и никога да не ползва аутокю става известна и сред колегите си, когато постъпва в телевизията.

Паметта ѝ обаче постепенно започва да ѝ изневерява, въпреки че роднините ѝ я обграждат с невероятни грижи, осигуряват ѝ най-качествените лекарства и най-съвременните и напредничави терапии, които медицината прилага. Въпреки че е в домашна обстановка, Тачева е била подложена на скъпи и постоянни изследвания. Състоянието ѝ се следи от специалисти, които на практика са денонощно до нея. Затова и близките ѝ бяха

потресени от измислиците преди месец, че е била изпратена в хоспис

Според американски лекари, поставили диагнозата ѝ, деменцията вероятно е отключена от депресията, в която тя изпада след смъртта на сина си - известния журналист и тв водещ Димитър Цонев. Той си отиде внезапно след масивен инсулт през горещия август на 2016 г.

Дотогава е загубила и двамата си съпрузи - Коста Цонев и Васил Тачев, но съдбата ѝ поднася и най-страшното за една майка - смъртта на детето ѝ. Анахид Тачева пристига за погребението му от САЩ заедно с дъщеря си, която е от втория ѝ брак с бизнесмена Васил Тачев.

На края на дните си говорителката вече не е разпознавала и правнучката си Бианка-Димана, навършила 3 години на 17 октомври - 2 дни след рождения ден на тв легендата. Момиченцето е дъщеря на Деси Цонева, която е по-голямото дете на Димитър Цонев. И винаги карала прабаба си да се усмихва.

Нищо обаче не може да намали огромната мъка от загубата на сина ѝ.

Толкова тежко преживява нещастието, че месеци наред се чувства дезориентирана и не може да дойде на себе си. Така позволява на телефонни измамници да я излъжат само три месеца след смъртта на Митко Цонев. През ноември 2016 г., когато тя все още е в България, престъпниците ѝ звънят два пъти,

убеждават я, че са полицаи, и тя им предава бижута и пари на стойност 10 000 лв.,

за да бъдат пазени от тях, както вярва по онова време.

“Страшно е станало. Толкова много крадци има вече у нас. Казвам си честно, мен ме е страх да излизам сама след 18 ч, когато вече е тъмно. Да ти стане жал за времето на Тодор Живков. По онова време сама си тръгвах посред нощ след емисия от Телевизионната кула до трамвайната спирка “Петър Берон”. Никога не съм се притеснявала да вървя сама, и то жена като мен - млада и хубава”, казва след кражбата Анахид Тачева пред “24 часа”.

Тя е едва на 22 години, когато печели конкурс на Българската телевизия и се превръща в най-известната говорителка в националния ефир. Толкова е популярна и до днес, че митовете за нея вероятно са повече от истините в живота ѝ, голяма част от който минава пред очите на зрителите на Първа програма.

Точно по телевизора чува как Никола Филипов обявява националния конкурс за говорители. Тогава живее с актьора Коста Цонев (първия ѝ съпруг) в малка къща с китно дворче на ул. “Петър Берон”, а синът им Митко (който след години ще стане обичаният и много популярен тв журналист Димитър Цонев - б.р.) е на 2 години.

Подава документите си в радио “София”, където е първият тур. По онова време тъкмо е нашумяла покрай снимките на филма “Нощта срещу 13-и”. Една от главните роли е на Коста Цонев, а тя играе негова племенница. Филмът бил готов, но не ѝ се искало да я свързват с актьора. Затова написала в документите арменското си име - Анахид Мелкон Тавитян, а не Цонева.

“Когато Коста се прибра вкъщи, му казах, че ще кандидатствам. А той ми отговори: “Ами да.

Гласът ти не е лош, може да пробваш”,

разказва след години Анахид Тачева. От 800-те жени, явили се на конкурса, накрая избрали нея и Мария Тролева.

“Първото нещо, което казах по телевизията, беше анонс за детското предаване “Вълшебните бонбони”. Научих си текста наизуст и казах всичко, без да мигам. Сред колегите си бях известна с това, че много бързо си уча репликите наизуст. Никога в живота си не съм използвала аутокю”, разказва след време най-красивата говорителка на Българската телевизия.

Анахид се запознава с известния актьор, когато е още ученичка в гимназията. 17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала “България” се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, а оркестърът на Вили Казасян свири. В програмите участват най-известните хумористи - Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков.

В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подуима излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу в малки черни копчета, с яка от кадифе. “Ау, какво хубаво момиче! Ау, и каква хубава рокля! Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме”, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни. Тогава

Анахид е ученичка в 11-и клас, а Коста е на 30 години

Майка ѝ не е съгласна двамата да сключат брак, но въпреки това те се женят през 1958 г.

Двамата сключват брак и се развеждат два пъти и имат две деца - Димитър и по-малката с 8 години Теодора. Малко след втория развод Анахид сключва брак с Васил Тачев, а Коста Цонев се жени за втората си съпруга Ели.

Навремето Тачев чул за тв говорителката още преди да се запознаят. Вървял по бул. “Руски” (сега е бул. “Цар Освободител”) заедно с Георги Аспарухов-Гунди. Били са приятели. И отсреща - Коста Цонев. Той се спира, за да си говори с Гунди. Тачев, който току-що се е върнал от Лондон, където е живял няколко години, не разпознавал много известните личности. Стоял отстрани и после попитал: “Кой беше този човек?”. Гунди му казал: “Той е един голям актьор. Ако знаеш той каква хубава жена има”.

Двамата се виждат за първи път една вечер, когато тя се прибира след дежурство в телевизията. Живеела на ул. “Славянска” и късно към полунощ вървяла пеша от ул. “Сан Стефано”, където е БНТ. Срещнала свой познат - Владо, кум на сестра ѝ. Спрели да си поговорят, а до него бил Васил Тачев. Тя не му обърнала внимание, но пък му направила впечатление. Владо го отрязал: “Тя е забранена зона. Омъжена е за Коста Цонев, има 2 деца. Работи в телевизията”.

След време се срещнали с Васил в бара на бившия хотел “София”, където Анахид била с колежки. По онова време това е най-известното място, където се събира цяла София. И двамата съвсем случайно се заговорили. “Нали знаете -

ако нещо има да се случва, нищо не може да го спре”,

казва след време Тачева пред “24 часа”.

Ани, кръстена на майка си, е единствената им дъщеря и от години живее със семейството си в Ню Йорк. Омъжена е за богат гръцки бизнесмен и имат две вече пораснали деца.

И преди 10 години обаче съдбата не е благосклонна към хубавата Анахид. Тя е с Васил до последния му дъх - през 2012 г. той умира след усложнение от сърдечна операция. Само 6 месеца по-рано - през януари същата година, си отива завинаги и Коста Цонев.

Поклонението на Анахид Тачева ще е на 23 ноември от 14,30 ч в черквата “Свети Седмочисленици”.



запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете