Ямайска депутатка призова парламента да обяви Боб Марли за национален герой

Ямайската депутатка Лиза Хана призова парламента на страната да обяви реге легендата Боб Марли за национален герой, съобщи Ройтерс.

Настояването й идва на фона на нарастващия национализъм в англоговорящите карибски страни, които искат да се дистанцират от колониалното си минало, предаде БТА.

Ако предложението на Лиза Хана бъде прието, името на Боб Марли ще се нареди до тези на още седем ямайци, сред които лидерът на чернокожите националисти Маркъс Гарви и първият министър-председател на страната Александър Бустаманте.

Инициативата на Хана идва месеци, след като Барбадос удостои с подобна чест поп певицата Риана. „Боб Марли заслужава това признание, защото е живял много кратък живот, но е променил мисленето на хората по света“, каза Хана пред в интервю пред Ройтерс.

Все още не ясно кога парламентът ще гласува мярката. Депутатката се надява, че предложението й ще бъде одобрено до отбелязването на 60-та годишнина от независимостта на страната на 6 август.

Боб Марли е роден през 1945 г. Баща му е англичанин, а майката – ямайка. Когато е на 12, семейството се мести в Тренч Таун в Кингстън, където той и музикантите Бъни Уейлър и Питър Тош развиват онзи стил, който по-късно ще се превърне в световнопризнатия стил реге. Марли умира през 1981 г. от меланом - вид рак на кожата.

Пътят му към славата помага за създаването на положителен имидж за Ямайка, която по онова време е обзета от дълбоко политическо разделение.

Марсия Грифитс, която години наред работи с Марли, включително за класически песни като „No Woman, No Cry", също поддържа предложението на Хана.

„Боб е легенда и икона, направил толкова много за целия свят. Силата на музиката може да промени света и затова Бог ни даде човек като Боб", казва в интервю певицата.запали свещ
запали свещ
остави цвете
остави цвете